Rekordösszegű kártérítés egy rendőrségi lövöldözés áldozatának

2012.12.15. 20:31
24 millió dolláros, azaz ötmilliárd forintnyi kártérítést kap az a fiú, akit Los Angelesben tévedésből lőttek meg a rendőrök. A rabló-pandúrt játszó tinédzser lebénult a lövés után.

A Los Angeles-i rendőrségnek még soha nem kellett ilyan magas összegű kártérítést fizetnie egyetlen esetben sem, amikor a rendőrök hibáztak a fegyverhasználat közben. A 24 millió dolláros összeget egy 2010 decemberi eset miatt ítélte meg az esküdtszék, aminek során Victor Abarca rendőrjárőr és társa egy helyi parkban lőtt rá egy Rohayent Gomez nevű fiatalemberre.

A 13 éves Gomez és két barátja rabló-pandúrt játszott a parkban, ehhez airsoft pisztolyokat használtak. Ezek a fegyverek kis méretű, általában 6 mm-es műanyag golyókat lőnek ki, Magyarországon jogi szempontból légfegyvernek számítanak. A Gomez kezében levő műanyag fegyver viszont a távolból igazinak tűnt, emiatt nyitott tüzet a két rendőr, legalábbis ezt vallották a bíróság előtt.

Abarca

Két szemtanú viszont azt állította, a rendőr először felszólította Gomezt, hogy ne mozduljon, majd egy célzott lövést adott le rá. A mellkason lőtt fiú lebénult, azóta kerekesszékben él. Abarca vallomásában az áll, a sötétben nem tudta megkülönböztetni a műanyag fegyvert az igazitól, sőt, azt sem tudhatta, egy gyerekkel áll szemben. "Hiába szóltam neki, nem volt hajlandó előjönni a fedezékéből, majd amikor megjelent, mindkét keze a pulóvere zsebében volt. Csak akkor lőttem, amikor hátranyúlt a nadrágjába, és elővett egy fegyvernek látszó tárgyat."

Ez a vallomás elág volt ahhoz, hogy a rendőrség belső vizsgálata megalapozottnak tartsa a fegyverhasználatot, és Abarcát felmentették minden felelősség alól. "A látási viszonyok nem voltak megfelelők ahhoz, hogy a replika fegyver csövét jól láthatóan jelző vörös műanyagdarab látszódjon" - állt a jelentésben. A bíróság azonban nem ennek a dokumentumnak, hanem a szemtanúknak hitt, akik azt állították, távolról is jól látszott, hogy gyerekek játszanak a parkban, játékpisztolyokkal.

Az esküdtszék nem sokat vitázott, és 24 millió dolláros kártérítést ítélt meg az áldozatnak, amit a rendőrség fizet majd ki Abarca helyett - természetesen a helyi adófizetők pénzéből. Abarca számára sincs még vége az ügynek, hiszen az esküdtek késpbb dötenek arról, jár-e további sérelemdíj Gomeznek. Ha igen, azt Abarcánk kell majd kifizetnie.