Berlusconi a választások elhalasztását kérte

2012.12.18. 22:57

A februárra tervezett olasz parlamenti választások elhalasztásáról beszélt Silvio Berlusconi egy keddi televíziós műsorban, és az általa vezetett Szabadság Népe (PdL) is a választások kéthetes elhalasztását kérte. „Nem szabad túlzottan sietni és kapkodni, a választásokat el kell halasztani” – mondta Silvio Berlusconi, a jobbközép PdL elnöke, a Porta a Porta, a RAI olasz közszolgálati televízió népszerű politikai talk-show műsorában.

Berlusconi szerint a belpolitikai helyzet nem teszi lehetővé az eredetileg február 17-re tervezett voksolást. A választási kampány kezdetével "ezernyi pártocska született, amelyek felaprózták a politikai színteret" – hangoztatta, hozzátéve: jobb, ha a belpolitikai erők közötti egyensúly helyreállásáig az olaszok nem járulnak az urnákhoz.

Megerősítette, hogy a jobbközép oldal miniszterelnök-jelöltjeként kíván indulni. "Szükség van rám... az olaszok nem untak még rám, és szavazatukkal bizonyítani is fogják ezt" - mondta.

Ugyanakkor közölte, kész visszalépni, ha a távozó kormányfő, Mario Monti mégis elfogadja a jobbközép oldal miniszterelnök-jelöltségét.

"Én szóltam az Európai Néppártnak (PPE), hogy hívják meg Montit" - mondta Berlusconi a PPE december 13-i brüsszeli találkozójára utalva, amelyen mindkét olasz politikus jelen volt. Berlusconinak ezt az állítását Wilfried Martens, a PPE elnöke azonnal cáfolta.

A választások kéthetes elhalasztását kérte a PdL is a költségvetési törvényen dolgozó római parlamentben. Monti lemondásának december 8-i bejelentésekor a pártok abban egyeztek meg az államfővel, hogy ezen a héten elfogadják a költségvetést, és a kormányfő utána távozik.

A PdL most viszont lehetetlennek tartja a törvény ennyire gyors megszavazását.

A balközép Demokrata Párt elfogadhatatlannak nevezte a jobbközép taktikázását, az olasz sajtó első kommentárjai szerint Berlusconi és a PdL "teljes káoszt" teremt.

Berlusconi napok óta uralja az olasz televíziós csatornákat. "Az nyeri a választásokat, aki többet szerepel a képernyőn" - jelentette ki a Porta a Portában.