Lemondott az egyiptomi főügyész

MTI/Index
2012.12.18. 06:31 Módosítva: 2012.12.18. 06:32

Lemondott hétfőn a nemrég kinevezett egyiptomi főügyész, Talaat Abdalla, miután az ügyészség több száz tagja követelte távozását - közölte egy igazságügyi forrás.

Abdallát Mohamed Murszi elnök nevezte ki novemberben. Elődjének Abdel-Magid Mahmudnak a leváltása nagy felháborodást váltott ki akkor a bírói karból, az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásként értékelték az intézkedést.

Hétfőn több száz ügyész ülősztrájkot tartott Abdalla hivatala előtt. Az ügyészek szerint csak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács nevezheti ki a főügyészt, mert csak ebben az estben biztosított a hatalmi ágak szétválasztása.

Abdalla közleményében azt írta, hogy az alkotmányról szóló népszavazás szombati második fázisa után, vasárnap hajlandó megválni hivatalától.

A népszavazás menetét felügyelő bírák bejelentették hétfőn, hogy a referendum második fázisában már nem hajlandók ellátni a feladatot, mert a hatóságok nem tartották be több ígéretüket. A bírák az első fázis előtt egyebek között követelték, hogy a Muzulmán Testvériség mozgalom, amelyből az államfő is kikerült, és amely uralja a parlamentet, hagyjon fel az alkotmánybíróság "ostromával". A mozgalom tagjai ugyanis az alkotmánybíróság épületét körülvéve nyomást gyakorolnak a testületre, amely az alkotmányozó bizottság érvényességét vizsgálja. Az alkotmányozó bizottságban is a Muzulmán Testvériség képviselői vannak többségben.

Egyiptomban azóta tartanak a tüntetések, hogy a júniusban elnöknek megválasztott Mohamed Murszi olyan széles jogköröket adott magának, amelyekkel még Mubarak sem bírt. Murszi megpróbálta mellőzni a bíróságokat és nem konzultált a többi politikai erővel sem, ezért az ellenzék egyeduralmi törekvésekkel és a megdöntött diktatúra visszaállításának kísérletével vádolta meg az államfő