2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Szoros a küzdelem a dél-koreai elnökválasztáson

2012.12.19. 06:54

A konzervatív Pak Gun Hje kis előnnyel vezet ellenfelével, az emberi jogi aktivista Mun Dzse Innel szemben a szerdán megtartott dél-koreai elnökválasztáson – legalábbis erre utalnak az állami televízió által az urnazárás után közzétett első exit poll-eredmények.

Pak Gun Hje – a keménykezű, de a gazdasági csodát megalapozó néhai Pak Csong Hi elnök lánya – eszerint a szavazatok 50,1 százalékát szerezte meg, míg a balközép szemléletű Mun Dzse Inre az urnákhoz járulók 48,9 százaléka adta voksát.

A szavazóhelyiségeket közép-európai idő szerint kedd este 22 órakor nyitották meg, és szerda délelőtt 10 órakor zárták le az urnákat. A szavazásra jogosultak száma több mint 40 millió.

Sokak szerint a voksolás nemcsak politikai, hanem szimbolikus jelentőséggel is bír: a korábbi konzervatív elnök lánya csap össze Mun Dzse In „új politikát” hirdető emberi jogvédővel, aki az 1970-es években maga is a Pak rendszere elleni megmozdulások résztvevője volt.

A két esélyes felfogása közti különbség keddi kampányzárójukon is egyértelmű volt: míg a konzervatív Pak Gun Hje – néhai apjához hasonlóan – a gazdasági kérdéseket helyezte előtérbe, addig a baloldali Mun azt ígérte, véget vet „a konfliktusok, gyűlölet és regionalizmus által jellemzett politikai kultúrának”.

Felmérések szerint az elmúlt hónapokban végig vezető Pak előnye a kampány finisére alig kimutatható mértékűre csökkent, miután a népszerű progresszív jelölt, An Csol Szu visszalépett Mun javára.

A két jelölt egy kérdésben ért egyet, ez pedig az Észak-Koreához való viszony. Mindketten közeledni szeretnének a nemrég Szöul által rakétatesztnek tartott „műholdkilövést” végrehajtó Phenjanhoz, bár nem azonos mértékben. Pak „bizalomépítő diplomáciát” kíván folytatni az atomfegyverkező szomszéddal, míg Mun feltétel nélküli gazdasági segélyeket adna Észak-Koreának, amellyel Dél-Korea hivatalosan a mai napig hadban áll.

A dél-koreai elnököt öt évre választják, egy államfő csak egy ciklust tölthet ki.