Törzsi harcok Kenyában dárdákkal és kalasnyikovokkal

2012.12.21. 11:13

Legalább 28 ember életét követelte Kenya délkeleti részén egy újabb törzsi összecsapás - közölte pénteken egy rendőrségi vezető. A fegyveres összecsapás abban a térségben történt, ahol augusztusban és szeptemberben három hét alatt több mint százan vesztették életüket hasonló harcokban.

A Tana folyó deltájában fekvő Kipao falut a rendőrségi közlés szerint "ismeretlenek támadták meg hajnalban". A támadásban a falu 19 lakosa és kilenc támadó halt meg - mondta a francia hírügynökségnek Antony Kamitu, a nyári mészárlások után a térségbe küldött különleges rendőri erők vezetője. Hozzátette, hogy a dárdákkal és kalasnyikovokkal felfegyverzett támadók egy időleges visszavonulás után azóta újabb akciót indítottak a falu ellen.

A halálos áldozatok között több gyermek és nő is van. Negyvenöt házat felgyújtottak - mondta el Nelly Muluka, a kenyai vöröskereszt szóvivője. A Tana-deltában két törzs vív egymással évtizedes harcot a föld és a víz birtoklásáért. Most a földművelő pokomo törzs tagjai támadtak rá a pásztorkodó orma törzs falujára. ENSZ-megfigyelők szerint az utóbbi idők térségbeli öldökléseiben közrejátszhatnak a politikai határok újrarajzolására irányuló törekvések és a jövő évi választások is.