Orosz katonai tanácsadók a szíriai beavatkozás legfőbb akadályai

2012.12.24. 10:39
Ha a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen, a nyugatnak be kell avatkoznia. A döntést megnehezíti, hogy a támadás első lépéseként olyan légvédelmi fegyverrendszereket kéne megsemmisíteni, amiket orosz katonák működtetnek.

Hivatásos orosz katonák jelenléte bonyolítja a szíriai polgárháborús helyzet megoldását, írja karácsonyi számában a Guardian. A lap beszámolója szerint a nyugati országokon egyre nagyobb a nyomás, hogy beavatkozzanak a polgárháborúba, ami azonnal szükségessé is vállhat, amint Asszád vegyi fegyvereket vet be a lázadók ellen.

A lap értesülései szerint Asszád a vegyi fegyverek bevetésére csak mint a következő lépésre, nem pedig mint a háború végső eszkalációjára tekint. A helyzetet közelről figyelő török források szerint - akik előre megjósolták, hogy a légierejét ért veszteségek után Asszad rakétákat vet majd be - a rezsim már kétszer is majdnem bevetette az ideggázokat. Először júniusban, a szíriai titkosszolgálat damaszkuszi főhadiszállását ért merénylet után, amiben Asszád sógora, Aszef Sakvat is életét vesztette. Másodjára pedig decemberben, amikor a lázadók nagy területeket foglaltak el.

A vegyi fegyverek bevetése a nyugati országok szerint olyan határkő, amely után már elkerülhetetlen a külső beavatkozás. Ezt azonban több tényező is bonyolítja. Először is, a vegyifegyver-készleteket nem lehet egyszerűen lebombázni, mert az nagy területen terítené szét a mérges gázokat. Elméletileg az amerikai különleges alakulatok felkészültek a raktárak lerohanására, de még egy sikeres akció után is több ezer katonára lenne szükség a raktárak biztosítására. Ők pedig könnyen a rezsim ellen harcoló iszlámisták célpontjaivá is vállhatnak.

Ennél is bonyolultabbá teszi a helyzetet Oroszország szerepe. Szíria az oroszok egyetlen térségbeli szövetségese, egyben a legnagyobb, Oroszország határán kívüli lehallgatóbázisuk és az egyetlen földközi-tengeri kikötőjük is az országban van. Az oroszok Szíria legnagyobb felfegyverzői is, 2007-ben, a szíriai atomlétesítményeket ért izraeli légicsapás, illetve 2011-ben, a forradalom kezdete után is modern légvédelmi rendszereket adtak el az országnak.

De nem csupán fegyvereket adtak Asszadnak, hanem kezelő személyzetet is. Az ún. katonai tanácsadók - akik valójában hivatásos állományú orosz katonák - működtetik azokat a fegyverrendszereket, amelyek kiiktatása az első lépés lehet egy Szíria elleni katonai akcióban. A légvédelmi rendszerek megsemmisítése nélkül nem biztosítható sem a légifölény, sem a repülési tilalom betartása. Az orosz emberi veszteségek viszont előre beláthatatlan diplomáciai következményekkel járnának, írja a Guardian.