Gyilkos elefántot üldöznek Nepálban

2012.12.26. 17:55

Hajtóvadászatot indítottak a nepáli hatóságok egy vadon élő elefántbika után, amely legkevesebb nyolc ember életét oltotta ki az elmúlt években; állatvédők tiltakoznak a fegyveres kommandó kiküldése ellen, mert szerintük az ember a hibás abban, hogy az elefánt elvadult. Egyes biológusok szerint azért viselkedik támadón a bika, mert nem engedték meg neki, hogy elefánt tehenekkel éljen együtt.

A nepáli kormány tíz napja utasította a hadsereget, hogy nyújtson fegyveres segítséget a vadőröknek elejteni a Dhrube nevű hím elefántot, amely csak az idén négy embert taposott halálra a fővárostól, Katmandutól 80 kilométerre délnyugatra fekvő Csitvan Nemzeti Parkban és az azt övező falvakban, további négyet pedig a megelőző négy évben.

"Hazai és nemzetközi kötelezettségeink tiltják elefánt leölését, de ebben az esetben kénytelenek vagyunk kivételt tenni, mert az elefánt már túl sok emberéletbe került" - indokolta a döntést a nemzeti park fővadőre, Dzshamak Bahadur Karki.

A nemzeti park emberei idén már csapdába csalták az őrjöngő elefántot, hogy levágják az agyarát, hogy attól megszelídül, de ez nem hozott eredményt: az állat december közepén egy 65 éves férfit és 60 éves feleségét taposta halálra.

A legújabb tragédia után a környékbeli falvak lakói fellázadtak, és az elefánt által megölt házaspár holttestével eltorlaszolták a nemzeti parkhoz vezető utat, tétlenséggel vádolva a kormányt. A hatóságok a tüntetés után döntöttek a sorozatgyilkos elefánt kilövése mellett.

Két állatvédő szervezet, az Animal Nepal és az AWNN közös nyilatkozatban tiltakozott a legelső áldozatáról, egy járőröző katonáról elnevezett Dhrube tervezett kilövése ellen. Az állatvédők szerint az elefántok eredendően szelíd állatok, csak provokáció esetén támadnak emberre. Szerintük a problémát az okozza, hogy az ember kudarcot vallott az állatokkal való bánásmódban. Dhrube esetében úgy vélik, az elefántbika azért frusztrált és dühös, mert nincs mellette egy nőstény. A bika korábban a Csitvan Nemzeti Park tenyésztési programjában vett részt, de sohasem tudott vezérbikává válni, bár többször is megküzdött ezért. Később a csapatot elhagyva is megpróbált párosodni egy tehénnel, de attól az állattól a nepáli katonák űzték el. A biológusok szerint ettől vadult meg Dhrube.

Nepálban háromszáz elefánt él, közülük 100-at megszelídítettek, és a turistákat viszik a hátukon az őserdei túrákon.