Nem Coccolino volt, hanem tényleg kokain

2013.01.02. 23:33
A magyar sajtóban megjelent hírek szerint a Coccolino öblítő miatt nézték kokaincsempésznek azt a magyar férfit, akinek csomagjába nyomkövetőt tettek a Kennedy repülőtéren, majd a csomag felnyitásakor kommandósok csaptak le rá. A nyomozati anyagok szerint azonban a repülőtéren a drogteszt pozitív eredményt mutatott.

November 12-én érkezett a csomag a repülőtérre, címzettje B. Viktor volt, a cím pedig Brooklynban a Fort Hamilton Parkway egyik apartmanja. Ez a Boro Park része, ahol sok magyar él, főleg illegálisan Amerikában tartózkodók, írja az Amerikai Népszava.

A csomagban találtak öt palackot, ebből négy volt a Coccolino, amelyről megállapították, hogy mosószer, ami ugyanolyan csomagolásban kapható Amerikában is, Snuggle néven. A rutinvizsgálat során a négy palackban pozitív eredményt mutatott a kokainteszt, megállapították, hogy körülbelül 4252 gramm kokaint tartalmaznak.

November 13-án a New York-i kerületi bíróság elfogatóparancsot adott ki a címzett ellen, és engedélyezte nyomkövető elhelyezését a csomagban. November 14-én postásnak öltözött ügynök kézbesítette a csomagot. A küldeményt egy Attila nevű férfi vette át, majd az ügynökök várták a nyomkövető jelzését. Mikor az megszólalt, berontottak a lakásba, és elfogták B. Viktort a csomaggal a kezében.

A magyar férfi elmondta, hogy a csomag az övé, ő rendelte, és azt tartalmazza, amit kért, de az öblítőszerben nem rendelt kokaint. A küldeményt egy Cz. Bálint nevű ismerőse küldte az ő kérésére, mert allergiás más mosószerekre.

Cz. Bálint vallomást tett a budapesti amerikai nagykövetségen, azt nyilatkozta, hogy B. már több mint egy éve él Amerikában. Az nem tisztázott, hogy eddig miért nem rendelt öblítőt, ha allergiás minden más mosószerre, ami Amerikában kapható, ahogy az sem, miért nem gondoskodott a két nappal később lejáró vízuma meghosszabbításáról.

Cz. a gyanúsítottal a Facebookon és telefonon tartotta a kapcsolatot, és idén nyáron ismerte meg, amikor Amerikában járt, és egy ismerőse mutatta be őket egymásnak. B. négy liter Coccolino öblítőt, egy flakon Baba tusfürdőt, egy flakon Schauma sampont és két magyar rejtvényújságot rendelt tőle, holott ezek a lakhelye közelében is kapható dolgok.

Cz. elmondta, ez volt az első alkalom, hogy B. csomagot kért. Azt is kérte, hogy kap majd egy ismeretlen személytől egy ágyneműs csomagot, és azt is küldje el neki. Cz. megkapta ezt a csomagot is, és felbontás nélkül hozzátette a többi küldeményhez. Nem világos, hogy B. miért rendelt ágyneműt, hiszen ezek a termékek Amerikában olcsóbbak, mint Magyarországon.

Cz. azt állította, nem tett kokaint a csomagba, az ismeretlen férfitől kapott csomagban nem tudta mi volt, mert azt nem nyitotta ki. Az amerikai hatóságok nem a felbontatlan ismeretlen küldeményben, hanem a Coccolino öblítőben találták meg az állítólagos kábítószert.
 
B. magyar származású ügyvédje, Peter Ronai tájékoztatása szerint a férfi szerepét december 3-án tisztázta a New York-i kerületi bíróság. Az állam nem folytatja az ügyet, nem emel vádat, az okot az irat nem tartalmazza, bár az nehezen érthető, hogy ha találtak kokaint a csomagban, miért nincs vádemelés. A férfit továbbra is börtönben tartják, az ügyvéd tájékoztatása szerint azért, mert a lejárt vízuma miatt közben illegálissá vált a tartózkodása. Ebben az esetben azonban emigrációs fogdába kellene kerülnie, ahonnan az első lehetséges alkalommal felteszik a repülőgépre. Az viszont egyértelmű, hogy ha valaki a vízuma lejárta előtt röviddel csomagot rendel, nem készül elhagyni az országot, illegálisan ott akar maradni.
 
Ronai szerint B. Viktor menekültstátuszt akar kérni, mert az első magyar melegházasság tagjaként nem érzi magát biztonságban Magyarországon, ha vissza kell térnie. A menekültkérelem elbírálásáig óvadék ellenében elvileg szabadlábra kerülhetne. Ennek híján az első meghallgatást meg kell várnia.
 
Ronai az ügy miatt perelni készül az amerikai államot, mert álláspontja szerint B. Viktort a kokainbirtoklás- és terjesztés téves gyanúja miatt ok nélkül tartották börtönben, ezzel jelentős károkat okoztak neki. Emiatt napi 7500 dolláros kártérítést követel védence nevében.