Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Óriás hadgyakorlatot tart az orosz flotta

2013.01.02. 11:05
Az utóbbi évtizedek legnagyobb haditengerészeti gyakorlatát tartják meg január végén az orosz haditengerészet valamennyi flottája részvételével – jelentették be szerdán a moszkvai védelmi minisztériumban.

A hadgyakorlat során az Északi-tengeri, a Balti-tengeri, Fekete-tengeri és a Csendes-óceáni Flotta egységei a Fekete- és a Földközi-tengeren hajtják végre a kitűzött feladatokat. Az operatív egységek már kihajóztak a hadgyakorlat kijelölt helyszínére.

Az orosz védelmi tárca sajtószolgálatának közlése szerint a nagyszabású haditengerészeti gyakorlat az orosz hadsereg erre az évre betervezett feladatai közé tartozik. Célja olyan erők létrehozása, amelyek Oroszország határain kívül hajtanak végre együttes akciókat. A gyakorlat keretében a tengerészgyalogság és légi deszantosok behajózását is gyakorolják az észak-kaukázusi partokról.

Az orosz hadiflotta egységei az összevont hadgyakorlatra már tavaly december óta készülnek. A felkészülés magába foglalta a felderítés gyakorlását, a parancsnoki stáb előzetes felkészítését, valamint a terrorizmus és a tengeri kalózok elleni fellépés modellezését.

A múlt vasárnap az orosz haditengerészet újabb hajókat küldött a szíriai Tartúsz kikötőjébe, ahol Oroszország műszaki kiszolgáló bázist tart fenn. A Novocserkasszk partra szállító hajó Novorosszijszkból fedélzetén katonákkal és hadi felszereléssel indult el, és január első felében érkezhet meg Tartúsz körzetébe. Ugyancsak a térségbe irányították a Nyikolaj Filcsenkov és az Azov partra szállító hajókat.

Moszkva felkészül arra, hogy szükség esetén kimenekítse Szíriában lévő több ezer orosz állampolgárát. A védelmi minisztérium december közepén bejelentette, hogy több hajót is a Földközi-tengerre vezényeltek.  • Vennék
  • Hírek