A frontvonalra jár nyaralni a japán háborús turista

2013.01.04. 11:11
Egyszerre tartja magát szamurájnak és kamikázénak a japán háborús turista Toshifumi Fudzsimoto, aki fuvarozó munkáját feladva a szíriai frontvonalra ment kirándulni.

A 45 éves férfi eddig Oszaka és Tokió között ingázott kamionjával, de unalmasnak tartotta munkáját, ami mellé a bungee jumping és a cápavadászat sem jelentett elég kihívást, ezért úgy döntött, felkeresi a világ háborús gócpontjait. Megjárta Egyiptomot és Jement, most Aleppóban nyaral a szíriai felkelőknél, de már tervezi afganisztáni körútját is.

Fudzsimoto 2011-ben turistaként már megjárta Szíriát, most pedig Törökországból szökött át a határon. Szállást néhány száz méterre az aleppói frontvonaltól, egy szíriai felkelőnél bérel napi 25 dollárért. Japán katonai egyenruhában jár az utcán, de nem hord sisakot vagy mellényt, mert azok túl nehezek. Csak egy fényképezőgép lóg a nyakában, az utcán harcoló felkelőkkel készített közös képeit Facebookra tölti fel és barátainak mutogatja őket.

Általában egyedül közlekedik a városban és harci helyzeteket fotóz. Nem beszél angolul vagy arabul, csak a legszükségesebb szavakat tanulta meg, így azt is tudja, hogy fedezékbe kell vonulnia, amikor már mindenki elbújt körülötte a mesterlövészek elől.

A Huffington Postnak adott interjújában Fudzsimoto beszél volt feleségéről és három lányáról is, akiket öt éve nem látott. Elmondása szerint otthon nem várja senki, az élete unalmas és monoton volt, szeretett volna kitörni, ezért indult extrém világkörüli útjára. Szereti a rázós helyzeteket, főleg amikor lőnek körülötte, mert az adrenalin szintje olyankor az egekbe szökik, és jól érzi magát.

Közös kép a felkelőkkel Facebookra - egy kép Fudzsimoto Facebook oldaláról
Közös kép a felkelőkkel Facebookra - egy kép Fudzsimoto Facebook oldaláról
Fotó: Toshifumi Fujimoto / Facebook.com

Fudzsimoto nem tartja magát célpontnak, szerinte ugyanis felismerhető, hogy nem riporter vagy felkelő, hanem egy kíváncsi turista.