Amerikai drónt találtak a Fülöp-szigeteken

2013.01.07. 17:33 Módosítva: 2013.01.07. 19:31

Egy amerikai drónt, vagyis pilóta nélküli repülőgépet találtak a halászok az óceánban a Fülöp-szigetek közelében. A halászok azt hitték, bombára leltek, ezért fegyverszakértőket hívtak a helyszínre.

A szakértők megállapították, hogy egy narancssárga, BMQ-74e típusú, három méter hosszú drónról volt szó, amit célgépként használnak, azaz ilyen eszközöket támadnak a gyakorlatozó pilóták. A helyi tengerészeti hatóságok azonban nem értették, hogyan kerülhetett Masbate sziget közelébe a hadieszköz.

Még vizsgálják, hogy a drónt az amerikai hadsereg légi gyakorlatai során használták-e. A bombázót a sziget partjaitól 380 kilométerre találták meg, a követség azt állítja, hogy nem használták felderítésre.

Az Egyesült Államok a térségben terrorizmusellenes felderítő műveleteket hajtott végre, hogy ellenőrizze a helyi kommunista gerillák tevékenységét. Az amerikai hadsereg a hadi eseményekbe nem kapcsolódott be, azonban segítette a Fülöp-szigetek hadseregét az Al-Kaidával is kapcsolatokat ápoló szélsőségesek felderítésében.