Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Környezetpusztító rénszarvasokat mészárolnak halomra

2013.01.09. 19:17 Módosítva: 2013.01.09. 19:17
Nagyjából háromezer rénszarvast készülnek kilőni egy, a Déli-sark közelében fekvő szigeten, hogy véget vessenek az állatok környezeti pusztításának.

A nagyrészt számi nemzetiségű rénszarvaspásztorok alkotta 16 fős csapat már megérkezett - a Nagy-Britannia tengerentúli területeihez tartozó - Déli-Georgiára, hogy összeterelje és kilője a sziget összes rénszarvasát. A pingvineknek és fókáknak otthont adó területen nincsenek őshonos legelő állatok. "A rénszarvasok ma már aggasztó problémát jelentenek" - húzta alá Reidar Andersen, a csapatot irányító Norvég Természetvédelmi Felügyelőség igazgatója.

A rénszarvasok kizárólag az arktikus és szubarktikus régióban őshonosak, vagyis éppen a világ másik végén. A Déli-Georgián élő populációjuk eltapossa a helyi növényzetet, és komoly fenyegetést jelent a sziget királypingvinjeire, valamint az olyan őshonos madarakra, mint a parlagi pipiske és a nyílfarkú réce, amelyeknek elpusztítja fészkeit.

Pagaréty Irma verse a témában

"Nem volt elég zöld a szarvas,

Mind kinyírják,

Jaj, borzalmas"

A pásztorok ezen a héten kerítéseket és egy karámot állítottak fel a számi tradíciókat követve - mondta Andersen. Az állatok kilövése valószínűleg két nyarat vesz igénybe.

A rénszarvasokat norvég bálnavadászok telepítették be a szigetre még a 20. század elején, hogy állandó élelemforrást biztosítsanak maguknak. Andersen szerint a mostani intézkedés során kilőtt állatok húsát a nagyjából háromezer fős lakossággal rendelkező Falkland-szigetekre szállítják, ahol a tervek szerint a helyieknek és az oda érkező turistahajók utasainak fogják eladni.