Agyonlőttek három kurd nőt Párizsban

2013.01.10. 09:11 Módosítva: 2013.01.10. 11:48

Holtan találtak három kurd nőt csütörtökre virradó éjjel Párizs keleti részén, a kurd intézet közelében, mindhármukat a fejükön érte a halálos lövés, írja rendőrségi forrásokra hivatkozva a francia média. Az intézet a francia főváros 10. kerületében, a Lafayette utcában található, a holttestekre röviddel hajnali 2 óra előtt bukkantak rá. Az első feltételezések szerint az áldozatokat kivégezték, de még vizsgálják a tragédia pontos körülményeit.

A központ egy munkatársa szerint az egyik áldozat a Törökországban fegyveres harcot is folytató, szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapító tagja volt. Egy franciaországi kurd weboldal szerint a másik két áldozat: a brüsszeli székhelyű Kurdisztáni Nemzeti Kongresszus képviselője, valamint egy fiatal aktivista. Egyelőre nem világos, mi volt az indíték.

A PKK 1984 óta hajt végre fegyveres akciókat is, miközben nagyobb autonómiát követel a törökországi kurdoknak, akik a lakosság ötödét teszik ki. A BBC emlékeztet rá, hogy Törökország nemrég tárgyalásokat kezdett az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Abdullah Öcalannal, a kurd lázadók vezetőjével, a cél az lenne, hogy rávegyék a kurd felkelőket a fegyverletételre.  

A török vezetésnek a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy miközben a saját területein küzd a kurdisztáni munkáspárttal, az iraki kurd területek után Szíria északi részén már a második országban alakulhat ki egy kvázi autonóm kurd terület, amit Bassár el-Aszad szíriai elnök is támogathat.

A Le Figaro úgy tudja, hogy a három nő egyedül volt az intézet egyik termében. Egy aktivista délután megpróbált bejutni, de zárva találta az ajtókat. Leon Edart, az intézet igazgatója szerint a három nő maga nyithatott ajtót a gyilkosnak, vagy gyilkosoknak. Az épület előtt 100-200 kurd gyülekezett csütörtök reggel, a holttesteket még mindig nem szállították el az intézetből. A Feyka nevű kurd szervezet minden kurdot demonstrációra hívott Párizsban, hogy elítéljék a támadást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport