Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Titoksértés miatt vizsgálják Sarkozyt

2013.01.10. 10:51

Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellen vizsgálat indul, miután titoksértéssel vádolták meg a Karacsigate néven ismert francia korrupciós botrányban, írja az AFP. Az elnöki hivatal 2011-ben azt állította, hogy nem szerepel a neve a bírósági dokumentumokban, amit az ügy sértettjei kifogásolnak, szerintük megsértette a nyomozás érdekeit.

Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. Az ügyben közvetítő francia-libanoni üzletember, Ziad Takieddine az akkoriban legálisnak számító jutalékokból a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott vissza a francia döntéshozókhoz.

Takkiedine ellen hűtlen kezelésben való bűnrészesség gyanújával emeltek vádat.

Sarkozy úgy kerül képbe, hogy a gyanú szerint Edouard Balladur egykori miniszterelnök illegálisan jutott pénzekhez 1995-ös elnökválasztási kampányához egy Franciaország és Pakisztán közötti katonai szerződés nyomán. Sarkozy ekkoriban pénzügyminiszter és Balladur kampányának szóvivője volt. Az ügyben 2011 szeptemberében már vádat emeltek Balladur egykori kabinetfőnöke és Sarkozy akkori kommunikációs tanácsadója ellen.

Egy másik ügyben tizenkét órás kihallgatása után nem emeltek vádat Nicolas Sarkozy ellen 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos illegális finanszírozásának ügyében. Az ügyben folytatódik a nyomozás, de a jelen helyzet szerint Sarkozynek nem kell bíróság elé állnia.