Megvan a zágrábi robbantó

2013.01.11. 08:25 Módosítva: 2013.01.11. 12:04
Három nap alatt két bomba robbant Zágrábban. A pénteki merénylet helyszínéről, egy buszmegállóból kórházba vittek egy ismeretlen férfit, aki feltehetően a tettes.

A horvát rendőrség gyanúja szerint maga a merénylő sérült meg a zágrábi éjszakai robbantásban, a férfi kihallgatása jelenleg is tart, értesült az index.hr. Valószínűleg gondjai akadtak az időzítéssel, ezért járt szerencsétlenül. Még vizsgálják, hogy korábban elkövetett-e hasonló cselekményeket.

Goran Burušić zágrábi rendőr-főkapitány délelőtt még csak annyit mondott, „nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy megvan a tettes”. Hangsúlyozta, hogy nem terrortámadás történt. Megerősítette, hogy egy fehér kombit keresnek, amit több szemtanú látott a helyszínen.

Horvátország fővárosát kevéssel éjfél után rázta meg erős robbanás. Egy házi készítésű bomba robbanhatott fel egy buszmegállóban.

A férfi sérülései nem életveszélyesek, kórházba vitték. Rengeteg tűzoltó és rendőr vonult a helyszínre, az egyik forgalmas sugárút, az Aleja Bologne és a Gospodska utca kereszteződéséhez. A speciális egységeket is riasztották.

A Jutarnji List című lap online kiadása szerint négy detonációt lehetett hallani, de ezt később a horvát közszolgálati rádióban cáfolták.

Fotó a zágrábi merénylet helyszínéről
Fotó a zágrábi merénylet helyszínéről
Fotó: Ivan Klindić / Index.hr - Cropix

Biztonsági okokból lezárták a Zaprešić és a zágrábi Nyugati pályaudvar közötti vasútvonalat, írja az index.hr. Az utasokat pótlóbuszokkal szállítják.

A hírportál úgy értesült, hogy a helyszínen két, fel nem robbant pokolgépet találtak. Ezt az információt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Két napja a főváros legnyugatibb részén, Podsused állomásánál robbant fel egy szerkezet. Ekkor senki sem sérült meg, de egy mozdony és a sínek megrongálódtak, néhány környékbeli házban kisebb károk keletkeztek. A belügyminiszter csütörtökön is arról beszélt, hogy nem terrortámadás történt.

A rendőrség az államügyészséggel (DORH) és a nemzetbiztonsági szolgálattal (SOA) együttműködve külön csoportot hozott létre az eset további vizsgálatára.