Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Hajtóvadászat pitonokra Floridában

2013.01.13. 18:50

A jelentkezők zöme civil, akinek egyébként nincs jogosítványa arra, hogy pitonra vadásszon, de több mint kéttucatnyi szakértő is csatlakozott az Everglades mocsárvilágában zajló hajtóvadászathoz.

A kezdő pitonvadászoknak gyorstalpaló tréninget is tartottak a legszükségesebb tudnivalókról: legyen náluk ivóvíz, viseljenek napszemüveget, ne engedjék, hogy bármi megharapja őket, és nehogy véletlenül lelőjenek valakit.

Nick Wiley, a floridai hal- és vadállományért felelős bizottság igazgatója szerint az Everglades nem veszélyes, sokan járnak oda, bárki nyugodtan megpróbálkozhat a pitonvadászattal.

Florida állam pénzjutalmat ad a leghosszabb piton elejtőjének, és annak is, aki a vadászat befejezéséig, február 10-ig a legtöbb trófeát gyűjti.

Elszaporodtak

Floridában komoly gondot okoz a pitonok elszaporodása. A kígyófélének ugyanis nincs természetes ellensége, viszont bármit megeszik, ami az útjába kerül, és nagyon szapora. Az államban tiltják háziállatként történő tartását és eladását, a szövetségi törvények szerint pedig behozatala és államok közötti kereskedelme is tiltott.

A vadon élő állatok szakértői szerint azonban a pitonok elterjedése csak a jéghegy csúcsát jelenti: Florida több egzotikus kétéltűnek és hüllőnek ad otthont, mint a világ bármely más tája.

Az elmúlt 12 évben durván kétezer pitont vadásztak le Floridában a hivatalos statisztika szerint, arról azonban nincs adat, hogy vajon hány példány él a mocsárvilágban. A hatóságok azt remélik, hogy a hajtóvadászat segít megritkítani az Everglades pitonállományát, és közben arra is ráirányíthatják a figyelmet, hogy mekkora kockázatot jelentenek ezek az egzotikus fajok Florida őshonos állatvilágára.