Bécsben kotornak, Párizsban riadóztattak

2013.01.14. 10:59 Módosítva: 2013.01.14. 14:06

Magyarországhoz hasonlóan Európa nagy részén szintén riasztást rendeltek el a meteorológiai szolgálatok a várható hóhelyzet miatt, több helyen pedig már tart is a havazás. A magyarországi hóhelyzet alakulását itt követheti percről percre>>>

Ausztria keleti és déli részén másodfokú riasztás van érvényben. „Sok hó esett, de a buszok járnak, csak kis késések fordulnak elő" – számolt be a kinti helyzetről bécsi tudósítónk, aki szerint egyáltalán nem bénította meg a várost a csapadék, a járdákat is folyamatosan takarítják a minitraktorok.

Hasonló tapasztalatairól írt egyik olvasónk is: „Itt valamikor késő éjjel kezdett esni a hó, mostanra kb. 8 centi eshetett. Az utak fehérek, ebben nem különbözik a helyzet a budapestitől. A különbség ott kezdődik, hogy rengeteg géppel takarítják az utakat (míg ezt a levelet írom az előttünk lévő 2x3 sávos úton 3 hókotró ment el), illetve az is szembetűnik, hogy az autósok nem 10km/h-val mennek azért, mert leesett a hó, hanem teljesen normálisan tudnak közlekedni” – írta Gábor Bécsből.

Ausztria nagy részén 20 centiméter hó esett, és az utak folyamatos takarítása ellenére is sok baleset történt. Alsó-Ausztriában 1400 ember dolgozott a hó eltakarításán, 350 saját és 340 bérelt úttisztító járművet vetettek be, írta a Kurier. A tartomány közlése szerint a hó eltakarításáért és az utak tisztán tartásáért felelős 58 útmester sótárolói 80 százalékban vannak feltöltve.

Az Időkép térképe szerint havazik Zágrábban, Ljubjanában, Pozsonyban és Csehországnak a déli részein, Brno környékén is. Prágából ugyanakkor csak hószállingózást jelentettek. Horvátország Magyarországgal határos észak-nyugati részén a legmagasabb fokú, az ország többi területén másodfokú riasztást rendeltek el.

A Le Parisien szerint Franciaországban még nem indult be a havazás, de tizennégy északi megyére, köztük Párizsra adtak ki narancssárga riasztást a havazás miatt. A riasztás egyelőre kedden délelőtt tízig szól. Az előrejelzések szerint kora délután már számítani kell havas esőre, de aztán estére indulhat be igazán a havazás. A 10 centisre jósolt hó mellé 50 km/h-s széllökések is társulnak majd. Hétfő estétől keddre virradóra kelet felé haladva egyre több felé kell számítani havazásra.

Belgiumban az RTL tévé szerint keddre számítanak havazásra, várhatóan az egész országot betemeti a hó. Régiótól függően 3-10 cm hó hullhat. A csapadékzóna fokozatosan vonul majd keletre, szerdán és csütörtökön már főként a délkeleti területeken fordulhat még elő havazás.

Anglia keleti partvidékén is komoly havazással számolnak. Egyelőre csak kisebb havazás volt Angliában, Nottinghamben 3 cm hó maradt meg, ugyanakkor az előrejelzések egy második hullám is érkezik majd. Németországban a hó mellett kemény fagyra is számítanak.