Chávez helyett már helyettese értékelt

2013.01.16. 06:42
Az állítólag tudatánál, de Kubában lévő Hugo Chávez helyett kijelölt utódja és helyettese, Nicolas Maduro tartotta meg az idei évértékelő beszédet Venezuelában. Míg Chávez tavaly 9,5 órát beszélt, Maduro csak tíz percet, de abban sem mondott semmi érdekeset.

A rákbetegség miatt Kubában kezelt, tavaly októberben újraválasztott elnök, Hugo Chávez távollétében az alelnök, Nicolas Maduro tartotta helyi idő szerint kedden a hagyományos országértékelő beszédet Venezuelában.

A kongresszus előtt elhangzott beszéd mindössze tízperces volt, szemben Chávez tavalyi kilenc és fél órás beszédével. Ahhoz azonban elegendő volt, hogy tovább növelje a bizonytalanságot a megválasztott elnök jövőjével kapcsolatban.

Nem mondott semmit

Maduro semmi új információt nem közölt a kongresszusi képviselőkkel Hugo Chávez egészségi állapotáról, amely a kormány legutóbbi közleménye szerint valamelyest javult. Az ellenzék ugyanakkor változatlanul azt követeli, hogy küldjenek orvosokat Havannába, akik a helyszínen szerezhetnének pontos információkat.

A Chávez által amúgy utódnak kijelölt Maduro csupán általánosságokat mondott, hitet téve az alkotmány védelme, valamint a közrend megóvása mellett. Bejelentette, hogy az elnök egyik korábbi alelnökét, Elias Jauát nevezte ki külügyminiszterré. Megfigyelők szerint ezzel jelezni kívánta támogatóinak, hogy betegsége ellenére ura a helyzetnek.

Az ellenzék szerint Venezuelában az eredetileg január 10-re kitűzött elnöki eskütétel elmaradása miatt alkotmányos válság alakult ki, amit a kormányzat tagad. A legfelsőbb bíróság a közelmúltban úgy határozott, hogy Hugo Chávez - amennyiben egészségi állapota megengedi - később is leteheti a hivatali esküt, az alelnök és a kormány pedig a folytonosság jegyében addig hivatalban maradhat.