Ma negyven embert robbantottak fel Irakban

2013.01.16. 20:16 Módosítva: 2013.01.16. 20:33
Összesen negyvenen haltak meg és 245-en megsebesültek azokban a merényletekben, amelyeket két észak-iraki városban, valamint Bagdad körzetében követtek el szerdán - derül ki az esti összesítésekből.

A merényletek hátterében a feltételezések szerint az iraki hatóságok és a nagyobb önállóságra törekvő kurdok viszonyának romlása áll. Az al-Kaida terrorhálózat iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam is rendszeresen hajt végre hasonló merényleteket, hogy feszültséget keltsen a különböző népcsoportok és felekezetek között, és megingassa a központi kormányt.

A többnemzetiségű Kirkuk és Túzhúrmati városokban összesen három terrorakció irányult kurd pártok irodái és tisztviselői ellen. Ezekben 31-en haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a 230-at. Az egyik pokolgép az autonóm iraki kurd régió elnöke, Maszúd Barzáni Kurdisztáni Demokratikus Pártjának (KDP) irodájánál robbant, öngyilkos merénylő hozta működésbe. Túzhúrmatiban a Dzsalál Talabáni iraki elnök vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) helyi irodájának közelében robbant fel az öngyilkos merénylő pokolgépe.

A Bagdadtól 290 kilométerre északra fekvő Kirkuk környéke kőolajban gazdag. A területet magáénak követeli az itt élő mindhárom nagy népcsoport, a szunnita arabok, kurdok és a türkmének.

Az ENSZ szerint ez elítélendő

Bagdadban öt különböző merényletben összesen hatan vesztették életüket szerdán. Pokolgépek robbantak három, a fővárostól északra eső további településen is.
Ehhez hasonló mértékű erőszaksorozat utoljára december 17-én történt Irakban.

Az ENSZ iraki képviselője, Martin Kobler elítélte e merényleteket, és arra szólította az ország vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket a feszültség csillapítására.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport