Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Bécs nem látszik ki a hó alól

2013.01.17. 12:40 Módosítva: 2013.01.17. 12:41
Péntekig esik a hó Bécsben, és akár új rekord születhet. A lapok ugyan hókáoszról cikkeznek, valójában azonban a közlekedés többé-kevésbé folyamatos, nem történt semmi különös, csak tél közepe van, és baromi sok hó esett.

Napok óta várták már az osztrákok a havat, akiknek kicsit más a viszonyuk hozzá, mint nekünk. Nem annyira vannak megijedve, itt a sízés nemzeti sport. Hogy mást ne mondjunk, egy osztrák, Marcel Hirscher vezeti az alpesi sízők Világkupa-sorozatát, nehéz is megszokni, hogy a helyi lapok sportrovatainak 70-80 százalékát a sí foglalja el. Télvíz idején az osztrák politikusok is sílécet ragadnak, és azzal fotózkodnak a parlamentjük előtt, hátha többen szavaznak majd rájuk. Az újságok pedig egyrészt riogatnak ugyan a hókáosszal, másrészt viszont hurráznak, mondván, végre itt a tél.

Bécsben szerda este 11 órakor kezdett el esni a hó, és mostanra több mint 30 centiméter esett, délben már a schwechati reptér se indított járatokat. Veszélybe került az 1940-es városi hórekord is, amikor 24 óra leforgása alatt fél méter hó esett. A városban a közlekedés folyamatos, pedig mintha többen szállnának autóba, kevésbé lennének ijedősek, mint Pesten. A városi hatóság kéri az embereket, hogy – ha csak tehetik – a közösségi közlekedést használják, ugyanakkor ingyen parkolással kedveskedik nekik. A parkolóhelyekre, akárcsak nálunk, az utcáról elkotort hó miatt nehéz beállni, a havat megenni itt sem tudják.

Vannak azért a síkos, havas úton keresztbe fordult buszok, kisiklott villamosok – 9 órakor a 62-est siklatta ki a hó. Amúgy a villamospályát folyamatosan kotorják az erre szakosodott villamosok. Nem tudom, mennyi járhat belőlük a városban, de folyamatosan látni őket. [Köszönet egy kedves olvasónak, aki a cikk élesítése után ezt alinket küldte, ebből kiderül, hogy negyven ilyenje van Bécsnek.] Szükség is van rájuk, hiszen a világon az egyik leghosszabb villamoshálózat éppen Bécsben van, igaz, a budapesti villamosok több utast szállítanak. Szerencséje Bécsnek, hogy a metró itt öt vonalon szállítja az utasokat, szinte minden kerületet el lehet érni velük. Az más kérdés, hogy az állomásról hogyan jut tovább az ember. A felszíni közlekedés ezekben az órákban eléggé kiszámíthatatlan. Van, hogy rögtön jön a busz, de előfordul, hogy fél órát kell várni, mire egyszerre három-négy is befut.

Papíron hiába Bécs a Föld legélhetőbb városa, a hó ellen a kotrásnál és síkosságmentesítésnél még ők sem tudtak jobbat kitalálni.

És mire számíthat Bécs a következő napokban? Nos semmi jóra. Péntek reggel még havazni fog, délutánra eláll, viszont feltámad az erős északnyugati szél. Szombaton még napközben is mínusz 10 fok körüli hőmérséklet várható, éjjelre mínusz 15 alá hűl a levegő. Vasárnap pedig, nos, vasárnap Olaszország felől újabb hófelhők jönnek, és akár újabb nagy havazás kezdődhet.