Savat öntöttek a Bolsoj igazgatójára

2013.01.18. 10:42

Savat fröccsentett a legendás moszkvai Nagy Színház (Bolsoj) művészeti igazgatójának arcába a háza előtt egy ismeretlen támadó csütörtök este. A 43 éves Szergej Filin égési sérülést szenvedett, és fennáll a veszély, hogy elveszíti látását.

A színház szóvivője péntek reggel elmondta, hogy Filin korábban több fenyegetést is kapott, és kárt tettek az autójában is. A szóvivő azt feltételezi, hogy a 2011 márciusa óta posztján lévő igazgató klikkek közötti hatalmi-szakmai harc áldozata lett. "Szergejt kezdettől fogva folyamatosan fenyegették, de elődeit is. Soha nem gondoltuk volna azonban, hogy a tisztségekért folyó kakaskodás olyan súlyosságú bűncselekményhez vezet, mintha ingatlanról vagy olajról volna szó. Mindig hittük, hogy a színházi emberekben van egy erkölcsi minimum. Éppen ezért szörnyű ez az eset" - mondta Novikova.

Harmadfokú égési sérüléssel szállították kórházba, tette hozzá Katyerina Novikova, aki Filin közeli barátja. Az orvosok attól tartanak, hogy nem tudják megmenteni a szemét, de erről biztosat csak két hét múlva tudnak mondani. Ha sikerülne is, Filin teljes felépülése legalább hat hónapot vesz majd igénybe.

Filin 1988-ban lett a Bolsoj táncosa, 2008-ban pedig a Sztanyiszlavszkij nevét viselő zenés színház művészeti igazgatója. A Bolsojban Jurij Burlakát váltotta a művészeti igazgatói székben.