Tart még a túszdráma Algériában

2013.01.18. 08:18

A hivatalos algériai közléssel szemben nem ért véget a túszdráma az ország keleti határán fekvő gázkitermelő telepen, írja a BBC brit külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. A zavaros és ellentmondásos információk alapján ez akár igaz is lehet, egy, az AFP-nek neve elhallgatását kérve nyilatkozó algériai katona szerint a hadsereg nem tudta elfoglalni a teljes telepet, még mindig keresik az azt lerohanó szélsőséges iszlamistákat.

Az algériai kormányhadsereg csütörtökön légicsapással akart végezni a terroristákkal, de a félresikerült akcióban az ellentmondó tudosítások szerint harmincnál is több túsz veszthette életét.

Az algériai állami tévé, vagyis a hivatalos álláspont szerint négy külföldi túsz vesztette életét a 41 fogva tartottból.

Pár túsz - hogy pontosan mennyi, arról teljesen ellentmondásos hírek érkeztek - kiszabadult, de a többségük a nyugati megfigyelők szerint életét vesztette a rosszul kivitelezett katonai akcióban, amiben a foglyok mellett tucatnyi szélsőséges iszlamista is életét vesztette.

A túszszedők tájékoztatása szerint 34 túsz és 14 iszlamista halt meg eddig az összecsapásokban.

A hivatalos, de nem túl megbízható algériai közlések szerint két skót, egy francia és egy kenyai túsz kiszabadult. Az ír kormány megerősítette az ír állampolgár kiszabadulását. A japán kormány szerint három japán is kiszabadult, 14 sorsa azonban ismeretlen.  A Statoil norvég cég arról számolt be, hogy egy norvég állampolgár is kiszabadult, biztonságban van, orvosok vizsgálják állapotát.

A brit kormány szerint még legalább húsz túsz, köztük több brit sorsa ismeretlen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek