Nyolcmillió német választ vasárnap

2013.01.20. 12:09

Tartományi parlamenti választások kezdődtek vasárnap Alsó-Szászországban. Németország második legnagyobb tartományában öt évre választják meg a helyi törvényhozást. Az ország északnyugati részén fekvő, Hollandiával határos tartományt az utóbbi tíz évben a konzervatív CDU és a liberális FDP koalíciója kormányozta.

A 8 millió lakosú Alsó-Szászországban a felmérések szerint a CDU marad a legerősebb párt. A hannoveri koalíció fennmaradása attól függ, hogy a helyi parlamenti bejutási küszöbön egyensúlyozó, 5 százalék körüli támogatottságú FDP bejut e a tartományi gyűlésbe (Landtag).
A CDU várhatóan 40 százalék körüli eredménnyel végez az első helyen.

A második helyen a szociáldemokrata párt (SPD) futhat be nagyjából 33 százalékkal. Amennyiben az FDP támogatottsága 5 százalék alatt marad, a párt kiesik a tartományi gyűlésből, és a kormányzást a szociáldemokraták és a várhatóan 13-14 százalékot szerző Zöldek koalíciója veszi át.

A helyi erőviszonyok és az országos helyzet nagyban hasonlít; a konzervatívok valamennyi felmérés szerint nagy fölénnyel vezetnek az SPD előtt, de ellenzékbe szorulhatnak a szeptemberi országos parlamenti választáson, ha liberális koalíciós társuk nem éri el az 5 százalékot. Ebben az esetben a Bundestagban - az országos törvényhozás alsóházában - is koalíciós kormányzásra készülő szociáldemokraták és Zöldek alakíthatnának kormányt.