Móric
9 °C
15 °C

A külügy rendkívül veszélyesnek tartja a Budapest-Bamako-ralit

2013.01.23. 14:08 Módosítva: 2013.01.23. 14:10

A Külügyminisztérium az idei, január 25.-február 18. között megrendezendő Budapest-Bamako-rali lemondását vagy elhalasztását javasolja, mert rendkívül veszélyesnek tartja a verseny idei megrendezését. Tekintettel a közelmúltban Észak-Maliban indított terrorellenes katonai műveletekre, az algériai túszejtő akcióra és „általában a térség biztonsági helyzetének növekvő instabilitására", azt kérik, hogy a szervezők vizsgálják felül az idei rali megrendezhetőségét, a résztvevőket pedig arra kérik, hogy fontolják meg az indulásukat.

Kiemelték, hogy a rali útvonalába eső térségben folyó katonai műveletek, az ott végrehajtott terrorista akciók új, a korábbiaknál lényegesen nagyobb veszélyhelyzetet idéztek elő, ami elsősorban a régióban tartózkodó külföldi állampolgárokat fenyegeti. Szerintük a terrorista csoportoknak különösen vonzó célpontot jelenthetnek a nagy létszámú, rangos nemzetközi verseny résztvevői.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak Marokkót leszámítva egyetlen északnyugat-afrikai országban sincs diplomáciai vagy konzuli képviselete, ezért az állampolgárok konzuli védelme nagy nehézségekbe ütközik. A Külügyminisztérium már 2010-ben is arra kérte a verseny szervezőit, hogy töröljék a rali Marokkón túl eső szakaszát, mert reális veszélynek tartották, hogy a résztvevőket terrorista támadás érheti, és a szervezők törölték is a mali és mauritániai szakaszokat.

Franciaország tizenkét napja indított katonai intervenciót Maliban a nyugat-afrikai ország északi részét ellenőrzésük alá vonó iszlamisták megfékezésére. A kezdetben légicsapásokra korlátozódó beavatkozás mellett azóta már szárazföldi csapatok harcolnak, a francia erőkkel megtámogatott mali hadseregnek két várost is sikerült visszafoglalnia az iszlamistáktól. Az iszlamista csoportok vezetői ugyanakkor válaszcsapásokkal fenyegetőztek.

Iszlamista fegyveresek január 16-án több száz túszt, köztük több tucat külföldit ejtettek foglyul Algériában egy gázkitermelő telepen, válaszul arra, hogy Algéria engedélyezte légtere használatát Franciaországnak a Maliban indított katonai akcióhoz. Az Algírtól 1300 kilométerre, az ain-amenászi gázmezőn történt tragédiának 67 halottja volt: 37 külföldi és egy helyi alkalmazott vesztette életét, és 29 iszlamista fegyverest lőttek le.