Párizs: Nincs à la carte Európa

2013.01.23. 13:06 Módosítva: 2013.01.23. 13:10

Nem lehet „à la carte Európát" csinálni, reagált Laurent Fabius francia külügyminiszter arra, hogy David Cameron brit kormányfő 2015 után népszavazás kiírását tervezi hazája uniós tagságának megtartásáról. „Tegyük fel, hogy Európa egy labdarúgó klub. Miután beléptünk a klubba, nem mondhatjuk, hogy most akkor rögbizzünk" – mondta a France Infónak.

David Cameron szerdai beszédében kijelentette, hogy kormánya újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, majd az egyezséget a következő, 2015-ben kezdődő parlamenti időszak első felében – ha újraválasztják őket – referendumra bocsátják, és a brit választók eldönthetik, hogy az új feltételek alapján az EU-tagjai akarnak-e maradni.

„A napokban brit üzletemberekkel tárgyaltam és azt mondtam nekik: ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, mi leterítjük önök előtt a vörös szőnyeget" – fűzte hozzá ironikusan a francia diplomácia vezetője. Fabius a brit miniszterelnöknek a G20-ak 2012 júniusi mexikói csúcstalálkozón francia üzletemberek előtti kijelentésére utalt. Cameron ugyanis azt hangoztatta: vörös szőnyegen várja az új francia adópolitika elől menekülőket.

Nem konstruktív a brit miniszterelnök kritikája az EU-ról, és nem is a huszonhetek közösségének szól, hanem saját pártja euroszkeptikus szárnyának, jelentette ki David Cameron szerdai beszédéről az Európai Parlament (EP) elnöke.

Martin Schulz a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: többek között Nagy-Britannia ellenállása miatt nem sikerült az EU-t hatékonyabbá, átláthatóbbá és demokratikusabbá tenni. „Éppen azokat terheli igen nagy felelősség a reformok elhúzódásáért, akik mindig Európára mutogatnak" – mondta az EP elnöke. Szerinte David Cameron a közös belső piacra akarja korlátozni az EU-t, és más területeken megfosztaná a közösséget a cselekvés lehetőségétől, pedig számos problémát, például a klímaváltozást a 21. században már nem lehet megoldani nemzetállami szinten.

A német szociáldemokrata politikus a Twitteren is bírálta a brit kormányfő beszédét. „Cameron à la carte Európája nem járható út" – írta Martin Schulz is a közösségi portálon megosztott üzenetében, hozzátéve, hogy nem szabad elveszni az uniós szerződésekről szóló vitában, hanem a gazdasági növekedés beindításával és a munkahelyteremtéssel kell foglalkozni.  • Hírek
  • Árfolyam