A görög kormány a metróért harcol

2013.01.24. 20:44
A görög kormány csütörtökön ellenőrzése alá vonta az athéni metrót, ami lehetővé teszi számára, hogy büntetés terhe mellett kötelezze a földalatti vasút dolgozóit sztrájkjuk beszüntetésére, a szakszervezetek azonban válaszul péntekre újabb munkabeszüntetést hirdettek.

A rendkívüli intézkedést Kosztisz Hadzidakisz, a fejlesztésekért és infrastruktúráért felelős miniszter jelentette be csütörtökön. A kormány így akarja a munkába való visszatérésre kényszeríteni az athéni metró immár nyolcadik napja sztrájkoló dolgozóit. A munkát továbbra is megtagadókat börtönbüntetéssel sújthatják, amely a 2007-ben elfogadott törvény értelmében három hónaptól egy évig terjedhet.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatában utalt arra, hogy a nemzetközi hitelekért cserében megkövetelt megszorító intézkedések a görög nép egészét áldozatvállalásra kényszerítik, így a kormány nem tehet kivételt a dolgozók egy adott csoportjával.

A dolgozói érdekvédelmi szervezetek azonban a végsőkig eltökéltek. A metróalkalmazottak egy csoportja, több tucat ember elbarikádozta magát a metró legfőbb remizében, nem hajlandóak távozni onnan. A metró alkalmazottait tömörítő szakszervezet - amely maga mögött tudja a görög dolgozók általános konföderációjának (GSEE) támogatását - pénteken újabb huszonnégy órás sztrájkot hirdetett.

A GSEE ugyanakkor munkabeszüntetésre szólította fel a főváros felszíni tömegközlekedésének dolgozóit is. Így Athén utcáin várhatóan a jövő hét elejéig nem közlekednek majd a buszok, trolibuszok, villamosok és helyi érdekű vasutak sem.