A válság helyett a britekről volt szó Davosban

2013.01.24. 18:00
A Nagy-Britannia EU-tagságával kapcsolatos esetleges népszavazás témája uralta csütörtökön a davosi fórumot. Az eredetileg a világgazdasági válságból való kilábalás lehetséges megoldására szánt vitanapon ez utóbbiról kevesebb szó esett.

Miután David Cameron Davosban a nemzetközi politikai és üzleti élet képviselői előtt is vázolta terveit, miszerint a brit kormány újra akarja tárgyalni viszonyrendszerét az unióval, amit egy népszavazás követhet a tagságról, az üzleti világ 56 vezető alakj, köztük a Diageo italóriás, vagy a londoni tőzsde vezérigazgatója, levelet küldött a The Times című lapnak, amelyben kifejtik: az Európával kapcsolatos viszony újragondolása "jó az üzleti életnek, és jó a munkahelyteremtés szempontjából Nagy-Britanniának".

"Ez az alkalmas pillanat, hogy erőfeszítések történjenek egy rugalmasabb, versenyképesebb Európai Unió kialakítására, ami minden tagállam számára növekedést hozhat" - áll a levélben.
Mások viszont a lehetséges kockázatokról beszéltek, egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen, bizonytalanságot sugalló elképzelések tartják vissza az embereket a beruházásoktól.

Több vezető európai politikus arra szólította fel a brit kormányt, hogy Nagy-Britannia feltétlenül maradjon az EU tagja, és ne fordítson hátat a közösségnek. Mire Cameron kijelentette: London egyáltalán nem akar hátat fordítani a közösségnek, sőt a kapcsolatok megreformálása mindenkinek a javára válhat.

Nagy érdeklődés kísérte Angela Merkel német kancellár felszólalását, aki közvetlenül nem reagált a brit elképzelésekre, viszont konkrét javaslattal állt elő az EU versenyképességének javítását illetően: a német kancellár szerint a tagországoknak külön-külön egy "versenyképességi szerződést" kellene kötniük az Európai Bizottsággal, és ebben köteleznék magukat versenyképességük javítására. Különböző mutatók alapján követni lehetne, hogy mely ország dolgozik ezen, és melyik nem - mondta a német kancellár.

Merkel külön kitért a közép-kelet-európai térségre is, és több beruházásra kérte a nemzetközi nagyvállalatokat. Ezek az országok "csendben és észrevétlenül" jó néhány reformot végrehajtottak, miközben a világ más országok reformjairól többet beszél.  "Ezek az országok már évekkel ezelőtt hatalmas erőfeszítéseket tettek, aminek köszönhetően jelentősen javult a beruházási klíma" - emelte ki a kancellár. Hozzátette: a befektetőknek érdemes ezt figyelembe venniük.