A szenvedélyes költőnő, akire felkapta a fejét Európa

2013.01.25. 12:52

Európát napok óta David Cameron erőteljes beszéde tartja lázban, melyben a brit miniszterelnök arról beszélt, Nagy-Britannia 2015 után népszavazáson dönthet európai uniós tagságáról, ha a konzervatívok megnyerik a következő választást. A beszédet a brit sajtó máris történelmiként emlegeti, így az is izgatni kezdte az emberek fantáziáját, ki is írta valójában. A szerző a 31 éves Clare Foges, Cameron első számú szövegírója, aki hat évvel ezelőtt még jégkrémet árult, két éve pedig versíró pályázatot nyert.

article-2213908-1560576F000005DC-179 310x283

Foges a szenvedélyes beszédek híve. Szerinte a retorika színvonalának hanyatlása és a közbeszéd sterilizálódása szegényesebbé teszi a politikát és végső soron a demokráciát fenyegeti. Tőle így nem is érdemes ilyesmit várni, helyette költői eszközöket és erőteljes fordulatokat.

Foges a beszédet a tavalyi év végén kezdte írni, és legalább egy tucatszor át kellett írni, mire elnyerte végső formáját. Az utolsó simításokat január végén végezte rajta, írja a Daily Mail.

Kollégái szerint Foges annyira érzi Cameron szókincsét és ösztöneit, hogy általában csak a kormányfő gégéjének nevezik őt. Ő maga ritka interjúinak egyikében arról beszélt, könnyű kijönni Cameronnal, mert nyílt, egyértelműen megmondja, mit akar a beszédekben, ráadásul még vicces is. Fekete haja miatt állítólag rendszeresen összekeverik Samantha Cameronnal, a miniszterelnök feleségével, ahogy jár-kel a Downing Street 10-ben.

A hívő keresztény szövegíróról azt sem lehet mondani, hogy a sikerek csúcsán csatlakozott volna a torykhoz. Sőt, egyenesen 2003-ban, Tony Blair népszerűségének csúcsán lépett be a pártba, amikor a legtávolabbinak tűnt a siker.

Ekkor még jégkrémárus volt, amikor részmunkaidőben munkát vállalt John Hayes tory képviselő stábjában. Innen egy lépés volt, hogy Boris Johnson munkatársa legyen, előbb kampánycsapatában, majd a választás megnyerése után a londoni városházán.

Az akkor még ellenzéki vezető Cameron stábjába egy állásajánlaton keresztül jutott. Négy interjúkörön kellett átjutnia, mire kiválasztották, a polgármester pedig egyáltalán nem örült az elveszítésének.

Most már négy éve David Cameronnal dolgozik, közben 2011-ben egy verspályázatot is megnyert Bank Holiday című versével.

Foges szerint elég volt abból, hogy a politikusok unalmasan, csak egy egy szűk elithez beszélnek és állandóan tartják magukat egy elképzelt vonalhoz, ami miatt soha nem mernek semmi színeset vagy eredetit mondani, neadjisten olyasmit, ami akár meg is bánthat valakit. Szerinte Gordon Brown beszédei tipikusan ilyenek.  Ezt nevezi “fertőtlentett szónoklatoknak”, ami az ő legnagyobb ellensége.

“Amikor a politikusok “hátrányos helyzetűt” mondanak “szegény” helyett, abból a legtöbb ember azt hallja meg, hogy bla-bla. Nem szabad csak a korlátok között beszélni. Egy politikus feladata, hogy izgalomba hozza az embereket, elkötelezze őket és buzdítsa, hogy szavazzanak!”