Véres zavargások, 30 halott Egyiptomban

2013.01.26. 23:30 Módosítva: 2013.01.26. 23:39
Szombaton egy egyiptomi bíróság halálra ítélt 21 embert egy tavalyi futballmérkőzés utáni halálos tömegverekedés miatt. Az ítélethirdetés után a vádlottak rokonai Port-Szaidban megrohamozták a börtönt, az incidensben nagyon sok a halott. A forradalom évfordulóján egyébként is feszült belpolitikai helyzetben az elnök lehetségesnek nevezte a rendkívüli állapot vagy a kijárási tilalom bevezetését.

Az egyiptomi Nemzetvédelmi Tanács széles körű nemzeti párbeszédre szólított fel szombaton. Azt követően került erre sor, hogy egy bírósági ítélet nyomán Port-Szaídban kitört utcai összecsapásokban legalább 30, a Reuters szombat éjszakai híre szerint 32 ember vesztette életét. A város utcáin az éjszakai órákban páncélozott járművek és a katonai rendőrség járőrözik, a Reuters tudósítói szerint szórványosan továbbra is lövéseket hallani.

A tanács, amelynek élén Mohamed Murszi államfő áll, közölte: elítélte az erőszakot. A testület üléséről a televízióban beszámoló tájékoztatási miniszter hangsúlyozta: ha szükségesnek látja, a Nemzetvédelmi Tanács rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat fog kihirdetni az erőszakos zavargások sújtotta vidékeken.

A port-szaídi bíróság délelőtt 21 embert ítélt halálra abban a perben, amelyben az egy évvel ezelőtt a városi stadionban lejátszott bajnoki labdarúgó-mérkőzés végén kitört tömegverekedés és gyilkosságok gyanúsítottjai álltak bíróság előtt. A szurkolók összecsapása során összesen 74 ember halt meg.

Az ítélet hallatán a vádlottak rokonai megrohamozták azt a börtönt, ahol hozzátartozóikat őrzik. Megpróbáltak betörni az épületbe, emiatt összetűzésbe keveredtek a biztonsági erőkkel, és két rendőrt lelőttek. A rendfenntartók ezután könnygázt vetettek be, és gumilövedékekkel lőttek a tömegre.

Az incidensben összesen legalább 30 ember halt meg. Pénteken a zavargásokká fajuló kormányellenes tüntetésekben kilenc ember vesztette életét, így két nap leforgása alatt legalább 39-en haltak meg ebben a városban.

Kairói biztonsági források közlése szerint ezt követően katonai egységeket vezényeltek a földközi-tenger partján fekvő kikötővárosba.