A franciák már látják a mali akció végét

2013.01.28. 13:18

A francia irányítással folyó hadműveletek segítségével lassacskán felszabadul Mali, jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter Párizsban a France 2 tévének. Hozzátette, hogy a hétvégén kiszorították a szélsőségeseket Gao és Timbuktu városából.

A politikus ugyanakkor óvatosságra intett, mert szerinte a lázadók, akik iszlamista törvényeket akartak bevezetni a területen és most bujkálnak, újra felbukkanhatnak. „A terrorista csoportok stratégiája az, hogy kitérnek a támadások elől, majd ismét felbukkannak, legfőképpen Mali északi részén" – mondta. Arra nem válaszolt, hogy a francia csapatok ismét beavatkoznak-e, ha az iszlamisták visszatérnek.

A francia hadsereg hétfői tájékoztatása szerint a földi egységeik francia ejtőernyősök és helikopterek támogatásával elfoglalták Timbukta repterét, valamint a sivatagi városba vezető utakat is ellenőrzésük alá vonták, írja az AP. A település 900 kilométerre északra fekszik a fővárostól, Bamakótól.

A hétfői tájékoztatás szerint a katonák nem ütköztek ellenállásba az iszlamisták részéről. Timbukta polgármestere viszont azt mondta, hogy szélsőséges iszlamisták felgyújtottak egy könyvtárat, amelyben ősi iratok is bennégtek. Azt mondta, hogy a kultúráról, a tudományról és a földrajzról szóló számos könyvet megsemmisítettek.

Az iszlamisták tavaly márciusban özönlötték el az ország északi területét, óriási káoszt okozva. A mali kormány segítségére érkezett francia csapatok eddig nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az azonban továbbra is kétséges, hogy a kormányhadsereg képes-e ellenőrzése alatt tartani a városokat.