Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Eltűnt egy amerikai F–16-os

2013.01.28. 23:15 Módosítva: 2013.01.29. 00:55

Elvesztették a kapcsolatot egy F–16-os vadászgéppel az olasz partoknál, jelentette be a Pentagon. A gép az Adriai-tenger felett repült, amikor eltűnt a radarképernyőkről.

Az Aviationist szakblog szerzője, David Cenciotti szerint a gép a 31. Vadászwing egyik repülője. A Wingnek két F–16-os százada állomásozik az észak-olaszországi avianói amerikai bázison, írja a Business Insider. A lap értesülései szerint a gép jelét este nyolckor vesztették el.

Az AP jelentése szerint a keresésben olasz repülők és hajók is segítenek. A csendőrség, a Carabinieri helikoptereket küldött a tengerre, a parti őrség motorcsónakokkal fésüli át azt a térséget, ahonan az utolsó jelzések érkeztek. A keresésben a légierő helikopterei is segítenek.

A keresés egy nagyjából 15 kilométeres partszakaszra koncentrálnak Cervia és Cesentacio között az Adriai-tenger északnyugati csücskében. Az eltűnt gépet a parttól 15 kilométerre keresik.

Az olasz LaPresse hírügynökség értesülései szerint a gép vészjelzést adott, mielőtt elvesztették volna vele a kapcsolatot. Úgy tudják, a gyakorlórepülésen három másik gép is részt vett, azok biztonságban landoltak.

A jelentések szerint rosszak voltak az időjárási körülmények. "A látási viszonyok máris rosszak, mert éjszaka van, de havas eső is esik" - nyilatkozta az AP-nek Cosimo Nicastro, a parti őrség parancsnoka. A parti őrség a térségben tartózkodó kereskedelmi hajóktól is segítséget kért.