Szorongatják a szlovén kormányfőt

2013.01.28. 21:30

Hivatalosan benyújtotta lemondását hétfőn Gregor Virant, a szlovén parlament elnöke, kinek pártja, a Polgári Lista bejelentette, hogy távozik az egy éve kormányon lévő ötpárti jobbközép koalícióból.

A kilépés oka, hogy a korrupcióval gyanúsított Janez Jansa miniszterelnök nem hajlandó lemondani. A szlovén korrupcióellenes bizottság szerint a kormányfő vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel 210 ezer eurót. Jansa tagadja a vádat.

Gregor Virant pártjának mindössze hét képviselője van a 90 fős parlamentben. Hamarosan azonban további koalíciós tagok követhetik a Polgári Listát: a szlovén nyugdíjasok pártja (DeSUS) és a Szlovén Néppárt (SLS).

Janez Jansa kijelentette, hogy folytatni kívánja a koalíciós kormányzást, akkor is, ha már nem lesz többsége a parlamentben.

A szlovének többsége meg van győződve arról, hogy Jansa kisebbségi kormánnyal nem képes hatékonyan irányítani az országot. A szlovének 70 százaléka azon a véleményen van, hogy a miniszterelnöknek koalíciója felbomlása után fel kellene vetnie a bizalmi kérdést a parlamentben.

Jansa a szlovén átmenet legendás alakja. A jugoszláv időkben katonai titkok megsértése miatt börtönben is ült a most 54 éves politikus, két év múlva már ő volt a védelmi miniszter. 1991-ben, a Jugoszláv Néphadsereg ellen vívott, szlovén győzelemmel végződött tíznapos háború alatt is ő vezette a védelmi tárcát.

Bécsben a nagy havazások idején - és januárban volt néhány - a városban lépten-nyomon lehet találkozni hókotró villamossal. Nem véletlen, hiszen a 26 viszonylatra 40 darab ilyen speciálisan kiképzett jármű jut. Ezek színben is elütnek a normál piros villamosoktól, többnyire ugyanis sárgák.

A bécsi villamoshálózat különben összemérhető a budapestivel, valamivel hosszabb ugyan nála (172 kilométer), de a pesti villamosok több utast szállítanak. Az is hasonlóság, hogy a metróvonalak kiépítésével itt is sok villamosvonal megszűnt.

Nagy gondot okoz, különösen a váltók állításában az itt fekete jégnek nevezett, és a havazásnál is gyakoribb ónos eső.

A legnagyobb boszúságot azonban nem is közvetlenül a hó okozza, hanem azok az autósok, akik a nagy hó miatt nem tudnak rendesen beállni a parkolóhelyekre, ezzel akadályozzák a villamos haladását. Csak az elmúlt két hétben, amióta megjött a nagy hó, 54 ilyen eset volt, ami az autó tulajdonosának igen drága mulatság, 220 eurót kell ugyanis befizetni a riasztott tűzoltóság számlájára.