Vilmos Sándor lesz az új holland uralkodó

2013.01.28. 20:23
Miután Beatrix királynő hétfő esti televíziós beszédében lemondott a trónjáról, elsőszülött fia, Vilmos Sándor követi őt a trónon. A 45 éves trónörökös sokoldalú személyiség: korábban tengerészeti zászlós volt, szeret repülni, rajong a fociért és több vízgazdálkodással foglalkozó nemzetközi szervezet tagja. Médiabotrányokból is kijutott neki az utóbbi években: kikezdték mozambiki, majd görög villájáért, de a WC-hajító akciója is emlékezetes maradt.

Előre rögzített televíziós beszédben jelentette be lemondását a trónról Beatrix királynő, Hollandia uralkodója, jelentette a BBC. Az 1980 óta uralkodó Beatrix elsőszülött fia, Willem-Alexander herceg javára mondott le a trónról. „Most jött el az ideje” – indokolta beszédében távozását az idén 75 éves királynő, aki szerint amúgy az uralkodás nem járt túl nagy felelősséggel. A királynő hivatalosan április 30-án, a „királynő napjaként” emlegetett nemzeti ünnepen adja át a hatalmat.

A királynő mondatai is jelzik, hogy az uralkodó szerepe a holland demokráciában inkább csak ceremoniális, valós jogkörei nincsenek. Így távozása sem okozhat politikai válságot. Már csak azért sem, mert már Beatrix anyja és nagyanyja, Juliana és Wilhelmina is lemondással távozott a trónról. Előbbi a 70. születésnapján, utóbbi 68 éves korában adta át a trónt elsőszülött gyermekének.

Zászlós, pilóta és vízügyi szakértő

Vilmos Sándor, Orange hercege 1967-ben született, legidősebb gyermekként 1980 óta a holland királyság egyedüli trónörököse. A holland református egyház keresztelte meg, két öccse van: a lavina áldozatául esett, tavaly óta kómában fekvő Friso, valamint Constantijn – testvérei egy, illetve két évvel fiatalabbak a leendő királynál.

Vilmos Sándor anyja szülővárosában, Baarnban végezte az általános iskolát, középiskolába viszont már három különböző helyre járt: Baarnban kezdett, majd Hágában, végül pedig Walesben folytatta. Ezután a holland királyi tengerészeti főiskolán tanult, a hadseregben először zászlós, majd hadnagyi rangot szerzett. 1987-ben megkezdte tanulmányait a leideni egyetemen, ahol hat évvel később történelem szakon szerzett diplomát.

A herceg évek óta aktív vízügyi kérdésekben, amelyek Hollandiában egyébként is prioritást élveznek az állandó árvíz-fenyegetettség miatt. Tiszeletbeli tagja a Világbizottság a 21. század Vízellátásáért nevű szervezetnek, védnöke az ENSZ és a Világbank által gründolt Globális Vízügyi Partnerségnek, 2006-ban pedig az ENSZ főtitkár víz- és egészségügyi tanácsadó testületének elnökévé választották.

Előbbi tisztségeinek fényében különösen kellemetlen volt számára az a botrány, amit egy a királynő napján szervezett verseny keretében elhajított narancssárga angolvécé váltott ki. A leendő király később úgy nyilatkozott, hogy szégyelli az esetet, különösen amiatt, hogy „világszerte körülbelül 2,6 milliárd embernek” nincs vécéje.  A Juliana királynő születésnapja tiszteletére tartott április 30-i eseményen egyébként a herceg egy kis vécécsészével ékesített kupát nyert.

A trónörökös a vízügyek mellett a fociért és a repülésért is lelkesedik. 1989-ben és 1991-ben is önkéntes pilótaként teljesített szolgálatot Kenyában, azóta pedig többnyire a királyi család magángépét vezeti, hogy ne essen ki a rutinból. A herceg a 2000-es EB-n, majd a 2010-es világbajnokságon is narancssárga mezben szurkolt a holland válogatottnak, ezen kívül pedig támogatja, hogy 2028-ban ismét Amszterdamban szervezzék a nyári olimpiát – csakúgy, mint száz évvel azelőtt.

Putyin és Sean Connery szomszédja

Nem a vécéhajítás volt az egyetlen Vilmos Sándor személyét övező botrány. 2007-ben egy nagyobb fenntartható fejlesztési projekt keretében földet vásárolt Mozambik déli részén, a Machangula félszigeten. 2009-ben több parlamenti képviselő megkérdőjelezte a herceg szerepvállalását a projektben, ezért a hercegi pár úgy döntött, hogy eladják elkészült házukat.

Három évvel később a trónörökös Kranidi görög kisváros közelében vásárolt magának villát, 4 és fél millió euró értékben. A holland lapok értesülései szerint Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Sean Connery színésznek is a közelben van villája. Mark Rutte miniszterelnök a vásárlást magánügynek minősítette.