A pártpénztáros fizette a miniszterelnököt Spanyolországban?

2013.02.01. 22:40 Módosítva: 2013.02.01. 22:44

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyilvánosan készül magyarázatot adni az őt és az általa vezetett Néppárt számos tagját érintő állítólagos korrupciós ügyben, amelyet a spanyol sajtó hozott nyilvánosságra - jelentette be pénteken Madridban Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő szombaton készül a nyilvánosság előtt magyarázatot adni az említett ügyben. Az El Mundo című napilap két héttel korábban megszellőztette, hogy Rajoy Néppártjának számos tagja két évtizeden át jelentős összegeket kapott a párt pénztárosától. A lap értesülése szerint Luis Bárcenas pénztáros - akiről a sajtó nemrégiben kiderítette, hogy 2009-ig Svájcban 22 millió eurós számlát vezetett -, a múlt évtized végéig mintegy húsz éven át 5-15 ezer euróval egészítette ki számos képviselő, köztisztviselő és más funkcionárius fizetését, mégpedig magáncégektől származó bevételekből.

Az El País című napilap is nyilvánosságra hozta az ügy részleteit csütörtöki számában. Konkrét neveket említett, így megnevezte magát Rajoyt is azok között, akik - a párt "titkos könyvelése" szerint - feketén jutottak pénzhez különféle vállalatoktól. A miniszterelnök zsebébe tizenegy év alatt állítólag 25 ezer euró vándorolt törvénytelen úton.

Soraya Sáenz de Santamaría pénteken újságírók előtt igyekezett megvédeni a miniszterelnököt. Közölte: immár tizenkét év óta dolgozik együtt Rajoy-jal, aki mindvégig "példás magatartást" tanúsított, soha nem hágott át egyetlen törvényt vagy erkölcsi normát sem, feddhetetlen életet élt, mindvégig az állampolgárok érdekeit tartotta szem előtt. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a kormány a legérdekeltebb abban, hogy a korrupciós ügyeket a lehető legalaposabban felgöngyölítsék, s hogy aki "rossz útra tévedt, az bűnhődjön".