Obama megvédte a meleg cserkészeket

2013.02.04. 07:00

Barack Obama egy vasárnapi tévéinterjúban kijelentette, hogy a fiúcserkészeknek nem szabadna kizárniuk maguk közül a homoszexuálisokat, és hogy a katonanőknek is meg kell engedni a harci műveletekben való részvételt. Az amerikai elnök két olyan ügyben nyilvánított véleményt, amiben régóta társadalmi vita van, és amiben az utóbbi időben felvetődött a kizárás megszüntetése.

A fiúcserkészek országos vezetősége éppen a héten tart tanácskozást Texasban, és ezen valószínűleg szóba kerül a melegek ügye, esetleg szavaznak is róla. A mozgalom még hét hónappal ezelőtt is határozottan ellenezte a homoszexuálisok megtűrését, de a múlt héten közölték, hogy gondolkodnak az álláspontjuk megváltoztatásán. Felvetették, hogy a kötelező kizárás helyett a cserkészcsapatokat fenntartó vallási, illetve civil közösségek dönthessenek az ilyen ügyekben: vagy fenntartják a kizárást, vagy megengedik a melegek tagságát.

Az utóbbi évszázadban az lett a hagyomány az Egyesült Államokban, hogy a mindenkori elnök a cserkészek tiszteletbeli elnöke. Obama nemrég adott ki egy közleményt arról, hogy támogatja a védelmi minisztérium javaslatát, miszerint nők is bevethetők harci cselekményekben, de csak most, a CBS-nek vasárnap adott interjúban beszélt erről először.