Egyre mérgesedik a japán-kínai viszony

2013.02.05. 07:18

A japán külügyminisztériumba kérették kedden a kínai nagykövetet, hogy Tokió tiltakozzon Pekingnél kínai állami hajók vélt területbitorlása miatt.

A kínai óceánügyi hivatal két felderítőhajója behatolt hétfőn a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert, mindkét ország által magának követelt kelet-kínai-tengeri szigetcsoport vizeire, s a japán parti őrség szerint közel 14 órán át ott tartózkodott.

Cseng Jung-hua Kína tokiói nagykövete Szaiki Akitaka japán külügyminiszter-helyettessel találkozva visszautasította a tiltakozást, mondván, hogy „a szigetek és a hozzájuk tartozó vizek Kína területének szerves részét képezik”. A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint Cseng közölte, országa „elvárja, hogy Japán ne avatkozzon be a kínai hajók rendszeres járőrözésébe”.

A két ország területi vitája szeptemberben mérgesedett el, miután a tokiói kormány megvásárolta a szigetcsoport három tagját egy japán magántulajdonostól. A szigetek környékén az utóbbi hónapokban mindennapossá váltak a kínai járőrözések, ezért Japán a napokban úgy döntött, hogy 12 hajóból álló, két helikopterhordozót is magában foglaló különleges egységet küld a térségbe a szigetek védelmére.

Abe Sindzó japán kormányfő szombaton fogadkozott, hogy országa minden eszközzel megvédi a lakatlan szigetcsoportot a kínai fenyegetésektől. Ugyanezen a napon a japán parti őrség feltartóztatott egy kínai orvhalászhajót a kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó Okinava térségében. A fedélzeten lévő 13 matrózt őrizetbe vették.