Észak-Korea atomrobbantásra készül

2013.02.05. 08:14

Lehet, hogy Észak-Korea egyszerre több kísérleti atomrobbantást is végrehajt majd, hogy előnyre tegyen szert az őt sújtó nemzetközi szankciók további szigorítása előtt – vélte Ri Mjong Bak dél-koreai elnök egy keddi interjúban.

„Nagyon valószínű, hogy Észak-Korea többes atomkísérletet hajt majd végre, egyidejűleg két vagy több helyszínen” – mondta Ri a Csoszon Ilbo című szöuli napilapnak nyilatkozva. Phenjan emellett egyre kisebb nukleáris robbanófejek kifejlesztésén dolgozik – tette hozzá.

„Azzal, hogy Észak-Korea kisméretű atomfegyvereket tesztel, a helyzet nagyon veszélyes szakaszába lépett, mivel Észak ezeket interkontinentális ballisztikus rakétákra is felszerelheti” – fejtette ki a dél-koreai elnök.

Az ENSZ-ben is riogatnak

Az dél-koreai elnök jóslata egybecseng azzal, amit az ország ENSZ-nagykövete mondott a világszervezet hétfői sajtóértekezletén. Szerinte Észak-Korea bármelyik pillanatban végrehajthatja tervezett kísérleti atomrobbantását.

„Lázas tevékenység” folyik a kísérleti telepen, és „mindenki feszülten figyel” – mondta Kim Szuk, hozzátéve: reméli, ha Phenjan végrehajtja a kísérletet, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa „határozott és szigorú” biztonsági intézkedésekkel válaszol.

Észak-Korea januárban jelentette be, hogy kísérleti atomrobbantást hajt végre, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ BT a tavaly december 12-i észak-koreai rakétakísérlet miatt szigorított a Phenjan elleni szankciókon. Akkor Észak-Korea dacolva a nemzetközi közösség figyelmeztetésével egy műholdat állított Föld körüli pályára, amiről sokan gondolják, hogy valójában egy ballisztikus rakéta tesztelése volt.