Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Durvuló amerikai szankciók Irán ellen

2013.02.06. 20:25

Az Egyesült Államok szerdán szankciókat hozott az iráni állami rádió és televízió ellen, amiért az közreműködik abban, hogy a teheráni kormány cenzúrázza a tájékoztatást.

Az új szankciók azoknak a gazdasági büntetőintézkedéseknek a sorába illeszkednek, amelyek célja, hogy nyomást gyakoroljanak Iránra katonai célúnak gyanított nukleáris programja miatt.

Az amerikai pénzügyminisztérium szankciói befagyasztják az iráni állami rádió és televízió, valamint annak igazgatója, Ezzatollah Zarghami egyesült államokbeli kintlévőségeit. A tárca az amerikai törvények értelmében jogosult büntetőintézkedésekkel sújtani bárkit, aki Iránban megakadályozza, hogy az információáramlás elérje a nyilvánosságot.

A pénzügyi tárca egyúttal bejelentette, hogy szerdától életbe léptek az iráni olajbevételekre vonatkozó szankciók is. Ezek célja annak megakadályozása, hogy az iszlám köztársaság haza tudja utalni a csökkenő olajeladásokból származó bevételeket. Irán így ezeket az eszközöket csak az adott országban történő áruvásárlásra tudja fordítani.