Románia nem tűri a kioktatást

2013.02.06. 13:41

Románia nem tűr el senkitől leckéket, hogyan alkalmazza a törvényeit – mondta Victor Ponta román miniszterelnök a szerdai kormányülés elején arra reagálva, hogy Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden azt mondta, hogy „zászlóháború dúl a Székelyföldön”, és azt kérte a román kormánytól, hogy szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

„Arra kérem, külügyminiszter úr, hogy mielőtt Brüsszelbe indul, adjon határozott választ, hogy nem tűrünk – tartózkodnék a nem diplomatikus kifejezéstől, de normális esetben ezeket szemtelenségeknek nevezném –, de nem tűrünk semmilyen leckét senkitől arról, hogyan alkalmazzuk a törvényeket Romániában” – mondta Ponta. Úgy véli, Románia a legmagasabb európai szabványokat alkalmazza a kisebbségek képviselete és a helyi autonómia terén.

„Ha valaki Romániában akar választási kampányt folytatni, arra határozottan kell reagálni, anélkül persze, hogy csapdába esnénk, de nem hinném, hogy valaki megmondhatja nekünk, milyen zászlókat, és hogyan függesszünk itt ki. Nem akarom, hogy provokációk csapdájába essünk, de annak a látszatát is szeretném elkerülni, hogy külföldről adnak nekünk leckéket. Nehogy valaki is azt képzelje, hogy túl sokszor odafordítjuk a másik arcunkat is” – mondta a román miniszterelnök.

Németh Zsolt kedden többek között Pozsgay Imrével együtt vett részt azon a rendezvényen, amin Budafok–Tétény városházára kitűzték a székely zászlót. Németh akkor azt mondta: „Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy egy szimbolikus agressziónak vagyunk a tanúi.” Ezzel arra utalt, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai megtiltották a székely zászló kitűzését. Németh arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy a székelyföldi településekkel szolidaritást vállalva tűzzék ki a székely zászlót, kiállva az autonómia mellett, megmutatva a román kormánynak, hogy: „Mindent szabad, amit a törvény nem tilt.”  • Hírek
  • Hírek