Papíron még létezhet a Szovjetunió

2013.02.07. 15:55

Az egykori fehérorosz államfő, Sztanyiszlav Suskevics beszámolója szerint a Szovjetunió felbomlását kijelentő 1991-es dokumentum eltűnt az archívumukból, számolt be róla az AP hírügynökség nyomán a Washington Post.

Suskevics emlékiratainak készítése közben fedezte fel, hogy nincs meg a történelmi jelentőségű dokumentum. Ő maga arra tippel, hogy egy korábbi hivatalnok lophatta el, hogy aztán eladhassa egy gyűjtőnek.

"Nehéz elhinni, hogy egy ilyen fontosságú irat tűnjön el, de attól még ez a helyzet." - mondta el a belorusz politikus. Szerdán fehérorosz források megerősítették, hogy csak másolataik vannak a dokumentumról. Vaszilij Ostreiko, a Független Államok Közösségének archívumát vezető hivatalnok elmondta, nem tudják hol az eredeti okmány. "Van egy másolatunk, ami megfelel a nemzetközi előírásoknak, de ez attól még csak egy másolat."- tette hozzá.

A dokumentum eltűnése jól példázza azt a kaotikus átmenetet, ami a Szovjetunió szétesése után a térségbe végbement. 1991 december 8-án Suskevics titkos találkozón látta vendégül Borisz Jelcint és az ukrán vezetőt, Leonyid Kravcsukot. A három szláv vezető írta végül alá azt a dokumentumot, ami kimondta, hogy a "nemzetközi jog és a geopolitikai valóság tekintetében a Szovjetunió megszűnt létezni". Létrehozták a Független Államok Közösségét, amibe a hónap során még kilenc ország csatlakozott. Bár Gorbacsov próbálta megakadályozni a Szovjetunió szétesését, december 25-én végül lemondott elnöki posztjáról.