Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Takarékra tették az olasz karnevált

2013.02.08. 12:30

Polgármesteri tiltások korlátozzák az olasz városokban zajló féktelen farsangi ünneplést. Az olasz sajtó szerint ezzel elrontják a karneváli hangulatot.

„Farsang alatt mindenből gúnyt lehet űzni” – szól az olasz közmondás. A farsangi tréfák ideje azonban elmúlt, de nem a gazdasági válság, hanem a túl szigorú olasz polgármesterek miatt – írta a Corriere della Sera című napilap.

Az Alpoktól a szicíliai Etnáig egymást követik a karneváli díszbe öltözött városok vezetőinek rendelkezései arról, hogy mit nem szabad az ünnepnapokon. A Lazio tartománybeli Strangolagalli polgármestere betiltotta, hogy a farsangi jelmezesek a lakosságot „bármilyen módon zaklassák, zavarják, megsértsék”. Nem lehet az utcán trombitát fújni, nem lehet az elterjedt olasz karneváli szokás szerint a másikat borotvahabbal befújni, nem szabad festékszórót sem használni.

A szicíliai, huszonötezer lakosú Brontéban tilos a botok, husángok, gumibotok, kalapácsok használata, még akkor is, ha műanyagból vannak. A liguriai Diano Marinában a Zorró-jelmezbe öltözött gyerekek se léphetnek ki karddal az utcára. Tilos a petárdarobbantgatás és a tűzijáték is.

Máshol betiltották a zöldség, tojás és liszt dobálását. Púdert sem lehet szórni, pedig ősi karneváli hagyomány, hogy az ellenlábas városnegyedek lakói utcai harcot vívnak, és ilyenkor valamit mégiscsak dobálni kell – írta a Corriere az ivreai narancsháborúra emlékeztetve. A Torino közeli város lakosai naranccsal dobálják egymást farsangkor 1808 óta. Az újságok szerint a legabszurdabb tiltást a campaniai Boscorealéban vezették be, ahol közbiztonsági okokból az álarc nem takarhatja el az arcot.

Így a farsang eredeti szelleme veszik el, és a jelmezes felvonulás puszta turistalátványossággá válik. Pedig a farsang a felszabadult szórakozás ünnepe a szabályok megsértésével és a társadalmi korlátok túllépésével, amikor egykoron egyszer egy évben a szegény is tojással dobálhatta a gazdagot – jegyezte meg az olasz napilap.