36 halott egy tolongásban a Kumb Mélán

2013.02.11. 06:45

Súlyos szerencsétlenség árnyékolta be a világ legnagyobb vallási ünnepét, a hindu Kumb Melát, miután vasárnap este 36 ember halt meg egy tolongásban. A zarándoklat helyszínén, az észak-indiai Alláhábádban egyedül vasárnap több mint 30 millióan mártóztak meg a Gangesz vizében. A szerencsétlenség ezt követően történt a város pályaudvara közelében, ahol nagy tömegben torlódtak össze a hazafelé induló zarándokok – jelentette a PTI indiai hírügynökség.

A vasárnap éjjeli beszámolók még 22 halálos áldozatról és 15 válságos állapotú sérültről szóltak. Hétfőn a közép- és észak-indiai vasutak szóvivője, Amit Malvija közölte az új adatokat. Az 1,2 milliós város központi állami kórházának vezetője, P. Padmakar 31 halottról és még legalább harminc sérültről beszélt a sajtónak. A halálos áldozatok között 23 nő van.

Televíziós beszámolók szerint egy gyalogos híd egy szakasza omlott le az alláhábádi pályaudvaron, ez okozott pánikot a tömegben, amely a tolongásban sokakat halálra taposott. Helyi tisztségviselők korábban azt mondták, hogy egy híd korlátja omlott le a rajta pihenő tömeg alatt. Pavan Kumar Banszal indiai vasútügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy a folyóparton feltorlódott hatalmas tömeg okozhatta a szerencsétlenséget.

Szemtanúk ezzel szemben azt mondták a helyi médiának, hogy a rendőrség durva fellépése, botozása okozott pánikot a tömegben, ahol többeket agyontapostak, a mentőknek pedig órákig tartott, amíg meg tudták közelíteni a baleset helyszínét. Több áldozat ez alatt halt bele sérüléseibe.

Az 55 napon át tartó Kumb Melá a világ legnépesebb vallási ünnepe, és a csillagok állása szerint a Gangeszben való rituális megmártózáshoz idén a mostani vasárnap kínálkozott az egyik legkedvezőbb alkalomnak.

A kétezer éves múltra visszatekintő Kumb Melát, a „korsóünnepet” 12 évente négyszer rendezik meg a hindu csillagjósok által legkedvezőbbnek talált időpontokban négy váltakozó helyszínen. Az ünnep azzal a hindu mítosszal függ össze, ami szerint az istenek összevesztek a halhatatlanság nektárját tartalmazó korsón, ami tusakodásuk közben eltört, és a tartalma a földre hullt négy Gangesz menti szent helyen.

A bűnöktől való megtisztulás mellett a hívők azt várják a Gangeszben való megmártózástól, hogy megtöri az élet-halál-újjászületés körforgását, és egyesíti őket Brahmával, az egyetemes istenséggel.  • Tippek
  • Hírek