Döbbenet és tisztelet

2013.02.11. 15:37

Mario Monti olasz miniszterelnök: "Nagyon megrázott ez a váratlan hír".

Az izraeli főrabbi, Yona Metzger szerint Benedek pápasága alatt Izrael és  Vatikán kapcsolatai a legjobbak voltak.

A brit kormányfő, David Cameron jókívánságait küldte a pápának, aki szerinte sokat tett a Szentszék és Nagy-Britannia kapcsolatának erősítéséért. Nagy tisztelettel és szeretettel emlékezünk 2010-es látogatására. Milliók lelki vezetőjeként űrt hagy maga után.

A bajor kormányzó, Horst Seehofer szerint a döntés nagy tiszteletet érdemel, még ha ő személy szerint sajnálja is. A bajor származású pápa karizmája és az egyházért végzett fáradhatatlan munkája  szerinte világszerte inspirálta az embereket.

Angelo Sodano, a bíborosi kollégium vezetője derült égből villámcsapásnak nevezte Benedek pápa bejelentését.

Az anglikán egyház feje, Justin Welby Canterbury érsek közleményében arról ír, hogy nehéz szívvel, de megértéssel fogadta a pápa döntését, mellyel lemond a Szentszék éléről, ahol méltóságról, megértésről és bátorságról tett tanúbizonyságot.

Giorgio Napolitano olasz államfő nagyon bátor és nagylelkű lépésnek nevezte Benedek pápa döntését.

Angela Merkel német kancellár a pápa szerepét méltatta az egyházak, a zsidók és a muzulmánok közötti párbeszéd erősítésében. Merkel csúcspontnak nevezte a pápa Bundestagban elmondott 2011-es beszédét. A döntést tiszteletreméltónak nevezte, és kijelentette, hogy sokan meg fogják érteni, hogy a kor terhét még a pápának is viselnie kell. Merkel XVI. Benedeket korunk egyik legjelentősebb vallásos gondolkodójának nevezte.

Federico Lombardi vatikáni szóvivő néhány nap türelmet kért, hogy a rengeteg felmerülő kérdésre válast adjanak, mert a bejelentés őket is teljesen váratlanul érte.

Az Orosz ortodox egyház szóvivője, Dimitrij Szizonenko szerint a Vatikán politikájában nem várhatók drasztikus változások. "Az ortodox egyházakhoz fűződő viszonyában a Szentszék mindig biztosította a pápák közötti kontinuitást."

(Forrás: BBC)