Szabadlábon a temerini szerbek

2013.02.11. 20:23

Garázdasággal vádolják, és már szabadon is engedték azz az öt szerb nemzetiségű fiatalt, akik szombatról vasárnapra virradó éjszaka magyar fiatalokba kötöttek bele, írja a B92-re hivatkozva a Vajdaság Ma.

A magyarokat, akik támadóik elől egy házba menekültek, téglákkal, kövekkel dobálta tíz szerb fiatal. Ez alkalommal csak az ablakok rongálódtak meg, de nemrég, mindössze két héttel ezelőtt, néhány utcával arrébb verekedés tört ki, amelynek sérültjei is voltak – emlékeztetett a B92, hozzátéve, hogy hasonló incidens volt októberben is, amikor viszont a támadók a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tagjai voltak.

Az egyik gyanúsított testvére, a 20 esztendős Dejan Hani így nyilatkozott: "Összevesztek a mi szerb fiataljaink, kergetőztek, üvegeket hajigáltak, s egyedül az a redőny látta kárát. Feleljenek, ha bűnösök, de senki nem gyűlöli a magyarokat. Az én nagyanyám is magyar, a másik őrizetbe vett srác anyja magyar és szó nincs itt gyűlöletről".

A tartományi tisztségviselők és politikusok egyetértenek abban, hogy a félelem, a bizonytalanság és a rettegés beköltözött Vajdaság mindennapjaiba. Azt követelik, hogy a lehető legrövidebb időn belül reagáljon az illetékes minisztérium – írta a VajdaságMa a B92-t idézve.

Egy 2004-es temerini verekedés után ítéltek jogvédők szerint aránytalanul nagy, 10-15 éves fegyházbüntetésre öt magyar fiatalt. Tavaly novemberben kettejüket szabadon engedték.