Václav Klaus leszélsőségezte Václav Havelt

2013.02.11. 16:01

Václav Havel egy szélsőséges baloldali volt, aki bomlasztotta a létező társadalmi rendet, állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök.

A Do Reczy című lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjújában Klaus államfő elődje ideológiáját "havelizmusnak" minősítette, és a francia jakobinusok ideológiájához hasonlította. Szerinte Havel célja egy "elitista posztdemokrácia" kialakítása volt, és a piacot állítólag "kofáskodásnak" tartotta.

"Meg kellene említenem talán a kozmopolitizmusát is (Havelét), amely ellentétes az én, államba vetett hitemmel. Külpolitikai téren robbanékony beavatkozás párti volt, ahelyett, hogy tiszteletben tartotta volna a világ bármelyik államát" - fejtette ki Klaus az interjúban, amelynek szövege a cseh elnök honlapján is megjelent.

A hivatalából március 7-én távozó cseh államfőnek nem ez az első erős kijelentése elődje, Václav Havel címére, aki 1989-től 2003-ig volt csehszlovák, illetve cseh köztársasági elnök volt.

A januári elnökválasztást Milos Zeman korábbi szociáldemokrata kormányfő nyerte Karel Schwarzenberg külügyminiszter előtt. Egyes elemzői vélemények szerint Klaus rájátszott arra, hogy Schwarzenberg szerinte nem igazi cseh. Klaus egyik fő érve az volt, hogy a külügyminiszter inkább osztrák-német, és mindez a vele szemben igazi csehnek mondott Zeman malmára hajtotta a vizet

Petr Hájek, Klaus legfőbb politikai tanácsadója tavaly megjelent könyvében Havelt "a hazugság és a gyűlölet eszközének" nevezte, s nagy feltűnést keltett, amikor Klaus azt mondta, "ezt a könyvet szinte kötelező olvasmánnyá kellene tenni" Csehországban.

Klaus olyan "elkényeztetett gyerekként viselkedik, akinek elveszik a játékát" - reagált a cseh köztársasági elnök interjújára Vladimír Hanzel, Havel volt személyes titkára. Úgy vélte, hogy az államfő "teljesen elveszítette a józan eszét".

"Nyilvánvaló, hogy Klaust a féltékenység vezérli, mert érzi, hogy rövidesen a cseh történelem elfelejtett figurájává válik, míg Havelt egyre inkább az újkori cseh történelem egyik legnagyobb személyiségének tekintik" - nyilatkozta Hanzel.

Alexandr Vondra volt miniszter, aki egykoron a csehszlovák ellenzéki mozgalomban Havel harcostársa volt, kijelentette, hogy Klaus állításai "alaptalanok, értelmetlenek és elfogadhatatlanok".