Tizenketten haltak meg két iraki merényletben

2013.02.12. 07:15

Legkevesebb 12 ember halt meg az észak-iraki Moszulban hétfőn egy autós merénylő és egy ismeretlen orvlövész támadásában – közölték az este rendőrségi és kórházi források.

Az öngyilkos merénylő robbanóanyaggal megrakott autójával egy katonai ellenőrző ponthoz hajtott a Bagdadtól 390 kilométerre északra fekvő Moszulban, és ott robbantotta fel rakományát, a merényletben rajta kívül nyolcan haltak meg, tizennyolcan pedig megsebesültek, köztük katonák is.

Egy másik incidensben egy hangtompítós fegyvert használó orvlövész agyonlőtte a város tartományi tanácsának egyik kurd tagját és további három embert – mondta el a rendőrség.

A megszálló amerikai csapatok 2011 végi kivonulása óta újra felizzó erőszak megfigyelők szerint azzal fenyeget, hogy visszatérnek a felekezetközi gyilkosságok és merényletek, amelyekben irakiak tízezrei vesztették életüket 2006-ban és 2007-ben. Az idén áprilisra kitűzött tartományi választások közeledtével érzékelhetően fokozódnak a vallási és etnikai feszültségek az országban.

A síita Núri al-Máliki miniszterelnök kormányzása ellen tömegesen tiltakoznak az elégedetlen és kiábrándult szunniták, miközben súlyos ellentétek alakultak ki Máliki és a kurdok között is, akik Bagdadtól függetlenül kormányozzák észak-iraki térségüket. A szomszédos Szíriában zajló konfliktus, amelyben többnyire szunnita lázadók folytatnak fegyveres harcot a síita Irán által támogatott Aszad-rezsim ellen, ugyancsak fokozza a felekezetközi ellentéteket Irakban és a szélesebb térségben.