Obama meghirdette Amerika újjáépítését

2013.02.13. 04:50

Barack Obama amerikai elnök megtartotta szokásos évértékelő beszédét Washingtonban. A State of the Union beszéd régi hagyomány Amerikában, az elsőt még George Washington tartotta 1790-ben. A beszédet az összes nagyobb tévécsatorna élőben közvetítette, becslések szerint 40-50 millióan nézték Amerikában. Bár előzőleg szakértők úgy vélték, pár héttel a beiktatási beszéde után Obama nem fog sok újat mondani, az elnök az egyórás beszédben egy sor reformot hirdetett meg, és olyan fontos gazdaságpolitikai bejelentéseket tett, mint például a szövetségi minimálbér 9 dollárra emelése (ez óránként és bruttóban értendő). A beszéd teljes szövegét eredetiben itt olvashatja el.

Az USA sikeresen átvészelte a gazdasági világválságot, itt az ideje, hogy az ország nekifogjon hosszú távú, fontos reformoknak - szólt a beszéd legfontosabb üzenete. Obama adóreformot hirdetett, hogy az amerikai cégek a külföldön végeztetett munka helyett hazavigyék a termelést (példaként az Apple-t említette, ami idén újra hazai gyárakban fog Mac számítógépeket gyártani), sőt, külön offshore adót vetnek ki a cégek a tengerentúlról származó bevételeire. Óriási támogatást ígért a tudomány és a kutatás-fejlesztés területén, azt mondta, el akarja érni, hogy akkora befektetéseket kapjon a tudomány, mint legutóbb az űrverseny idején. Külön kiemelte a klímaváltozás elleni harc fontosságát, a megújuló energiaforrások kihasználását, és az oktatás megreformálását, az egyetemi ösztöndíjak szélesebb elérhetőségét.

A beszéd nagy része az amerikai gazdaság további élénkítésével foglalkozott, egyik legfontosabb bejelentésként a minimálbér emelését, és a nemek közti fizetési egyenlőtlenségek megszüntetését, és ennek törvénybe iktatását ígérte az elnök. A bevándorlási szabályok újragondolását szintén a legfontosabb feladatok között említette. Az ország újjáépítését nem csak képletesen értette, bejelentett egy 50 milliárd dolláros alapot, amiből infrastrukturális fejlesztéseket fog a kormány végezni, kezdve 70 ezer rossz állapotban levő híd felújításával az országban.

A külpolitikát az elnök csak röviden említette, itt a legfontosabb kijelentés az volt, hogy 2014 végére teljesen kivonják az Afganisztánban állomásozó amerikai katonákat, de a terrorizmus elleni harcot tovább folytatják az egyes szövetséges államokkal karöltve. Minden szükséges lépést megteszünk, hogy Irán és Észak-Korea ne jusson atomfegyverhez, ígérte Obama, hozzátéve, hogy ez az egész világ közös érdeke. Egyben bejelentette, hogy márciusban a Közel-Keletre utazik tárgyalni, és elnöksége alatt először Izraelbe is ellátogat.

A beszéd utolsó negyedét Obama a közelmúlt tragikus lövöldözéseinek, és azokon keresztül a fegyvertartás szigorításával kapcsolatos vitáknak szánta, és itt szokatlanul érzelmes hangvételre váltott. Bár konkrét ígéreteket nem tett a fegyvertartás szabályainak megváltoztatására, azt mondta, Newtown és Aurora családjai megérdemelnek annyit, hogy az amerikai törvényhozás átgondolja a fegyvertartás szigorítását, és szavazzanak róla a kongresszusban.