Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Francia cég miatt tört ki a lóhúsbotrány

2013.02.14. 20:18
A francia kormány kezdeményezte a beszállító cég engedélyeinek bevonását. A cég 550 ezer euró nyereségre tett szert azzal, hogy hónapokon át a megrendelt marhahús helyett olcsóbb lóhúst szállított az élelmiszergyártó vállaltnak.

Az európai lóhúsbotrányban érintett francia beszállító, a Spanghero tudta, hogy lóhúst adott el marhahúsként a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott svéd vállalat francia alvállalkozójának - jelentette be Benoit Hamon, a gazdasági, pénzügyi és külkereskedelmi miniszter mellé rendelt francia fogyasztóvédelmi miniszter csütörtökön.

Hozzátette: amennyiben a "gazdasági csalás" bizonyítást nyer, a cég vezetőinek büntetőbíróságon kell felelniük. Hamon azt is elmondta, hogy a romániai vágóhidat, ahol a Spanghero a lóhúst vette és a vámügyi papírok szerint lóhúsként szállította Franciaországba, nem terheli semmilyen felelősség az ügyben, miután az előírásoknak megfelelően járt el.

Két év börtön

A tárcavezető szerint a marhahús helyett lóhússal kevert lasagne-készítményt előállító Comigel nevű francia vállalat sem vádolható, miután a cég meg volt arról győződve, hogy a francia beszállítótól marhahúst kapott. Hamon ugyanakkor úgy vélte, hogy a Comigel hanyagságot követett el, amikor nem vette észre, hogy megtévesztették. A leszállított hús ugyanis nem az európai normáknak megfelelően volt felcímkézve.

A vizsgálat rávilágított, hogy a Spanghero tudta, hogy lóhúst marhahúsként adott tovább. "Legalábbis megvan rá az erős gyanúnk" - fogalmazott a miniszter. Elmondta, hogy a több hónapig tartott, 750 tonna lóhúst érintő feltételezett csalás felelősei a francia törvények szerint két év szabadságvesztéssel sújthatók csalás büntette miatt.

A francia kormány kezdeményezte a Spanghero engedélyeinek bevonását. A cég mintegy 550 ezer euró nyereségre tett szert azzal, hogy hónapokon át a megrendelt marhahús helyett olcsóbb lóhúst szállított az élelmiszergyártó vállaltnak.

A kereskedelmi csalások francia ügynökségének állatorvosai pénteken folytatják a vizsgálatokat a Spanghero délnyugat-franciaországi székhelyén, Castelnaudary-ban, és az újabb vizsgálatokat követően döntenek a hatóságok arról, hogy a cég engedélyeit véglegesen bevonják-e.

Egész Európát behálózza a lóhús

A Findus svéd vállalatnak Nagy-Britanniában botrányt okozó, lóhússal kevert mélyhűtött marhahús-készítményeit a német-luxemburgi határ közelében található Metzben tevékenykedő Comigel nevű alvállalkozás állította elő. A vállalkozásnak a délnyugat-franciaországi Castelnaudary-ban bejelentett Spanghero szállította a Romániából rendelt húst.

A Comigel a Finduson kívül más vállalatoknak is készített olyan "marhahús-készítményeket", amelyekbe úgy került lóhús, hogy ez nem volt feltüntetve a termékeken. Ezekből összesen 16 európai országba exportáltak. Eddig Franciaországban, Nagy-Britanniában, Svédországban, Németországban, Belgiumban, Svájcban és Norvégiában vonták vissza a termékek egy részének forgalmazását.