Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Dán bulituristák dúlják Prágát

2013.02.15. 14:30

Dán fiatalok ezrei randalíroznak immár egy hete Prágában. A cseh rendőrségnek a héten több tucatnyi incidenssel kellett foglalkoznia, s az anyagi károk már sok százezer koronára rúgnak - közölte Eva Kropácová, a prágai rendőrség szóvivője pénteken.

Tekintettel a problémás helyzetre a rendőrség megemelt létszámban van jelen a városközpontban, és ellenőrizik a szórakozó központok környékét is.

Dániában a héten, illetve a jövő héten van az iskolákban a félévi szünet. Néhány utazási iroda "Hagyd a fenébe a sízést, gyere bulizni Prágába" jelszó alatt már korábban olcsó, diákok számára is megfizethető kirándulásokat hirdetett a cseh fővárosba. A prágai dán nagykövetség szerint a kampány következtében a héten mintegy 8-10 ezer dán fiatal érkezett Prágába, s a jövő héten pedig legalább újabb 6 ezer dán diákkal számolnak.

Kropácová elmondta: a rendőrség kimutatása szerint eddig mintegy 8 ezer dán diák fordult meg Prágában, akik általában néhány napig maradtak. Naponta 10-12 incidensre került sor, többnyire egymás közti nagyobb verekedésekről van szó, amelyek olykor súlyosabbak, s több esetben a szórakozóhely, vendéglő berendezéseit is megrongálták. Az egyik szállodában a kár meghaladta a 100 ezer koronát is.

A prágai mentőszolgálat a hét folyamán 28 dán fiatalt kezelt különféle sérülésekkel. A vendéglők és a szálláshelyek többsége ugyanakkor az incidenseket nem jelenti, mert az okozott kárt a dánok megtérítették.

A dán nagykövetség nyilatkozatban sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. A randalírozás a dán sajtó figyelmét is felkeltette. A dán külügyminiszter az egyik napilapnak nyilatkozva szintén sajnálatosnak minősítette a diákok prágai viselkedését.

A cseh sajtó azt írja, hogy a dán fiatalok elsősorban az olcsó alkohol és a prostituáltak miatt érkeztek a cseh fővárosba. Prágában a nap minden órájában könnyű hozzájutni alkoholos italokhoz, amelyek ráadásul legalább négyszer-ötször olcsóbbak mint Dániában.