Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Téves riasztásért kapott kitüntetést

2013.02.15. 20:05
Nem kizárt, hogy nukleáris háborút akadályozott meg 30 évvel ezelőtt az a szovjet tiszt, aki nem jelentette Moszkvának egy katonai kémműhold amerikai atomrakéta-támadást jelző - mint később kiderült téves - riasztását.

Az akkor 44 éves Sztanyiszlav Petrovot - akit az eset miatt elbocsátottak a szovjet haderő kötelékéből - vasárnap Drezda városának díjával tüntetik ki Németországban.

Az 1983. szeptember 25-én történtek a nyugati világ számára csak a hidegháború végeztével, a berlini fal leomlását követően kerültek nyilvánosságra. A Montana amerikai állam fölött elhelyezkedő kémműhold öt amerikai atomrakéta indítását jelezte. Akkor nem lehetett tudni, hogy valós riasztásról van-e szó, Petrov mégis téves riasztásról tájékoztatta a moszkvai vezérkart.

Az egykori főhadnagy később úgy nyilatkozott: abban a pillanatban azért hozott ilyen döntést, mert nem akart felelős lenni a harmadik világháború kirobbantásáért.  A szovjet védelmi minisztérium viszont az eset kivizsgálása után úgy döntött, hogy Petrovot el kell bocsátani a haderő kötelékéből. A kritikus helyzetben hidegvérét megőrző tiszt emiatt több hónapon keresztül orvosi kezelésre szorult.

Bátor tettéért Petrov korábban már New Yorkban is átvehetett egy nemzetközi hírű elismerést.
Most azzal a drezdai díjjal tüntetik ki, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy emlékeztessen a II. világháborúban szinte porig rombolt keletnémet város sorsára. A díjat első ízben 2010-ben ítélték oda; akkor Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó államfője kapta, éppen a nukleáris leszerelés érdekében kifejtett tevékenysége miatt.